În culisele politicii din municipiul Buzău se ascunde o intrigă de proporții, cu primarul Constantin Toma în rolul principal.
Surse din interiorul PSD Buzău dezvăluie că Toma pregătește un plan aparent diabolic, menit să rupă partidul și să treacă în opoziție, dacă liderul Marcel Ciolacu nu-și schimbă poziția cu privire la limitarea aleșilor locali la maximum două mandate.
Planul pare să implice și colaborarea cu Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău. Această rupere din PSD ar putea avea consecințe semnificative asupra scenei politice locale și naționale. Trebuie menționat faptul că la o ședință de partid din anul 2020, Marcel Ciolacu le-a promis celor doi aleși locali că mandatele lor se vor limita până în 2024.
În contextul acestor dezvăluiri, alegerile locale din 2024 sunt cu siguranță în centrul atenției, iar unele personalități de TOP din Buzău și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al municipiului Buzău. Cu atât de multe elemente în joc, politica buzoiană promite să aducă mari surprize în viitorul apropiat.
Ce spun aleșii locali despre limitarea a două mandate la alegerile locale
Într-un interviu acordat recent postului de televiziune Digi TV, premierul Ciolacu a declarat că ar fi „normal” ca primarii și președinții de consilii județene aleși din partea PSD să nu aibă mai mult de două mandate consecutive. El a subliniat că o astfel de măsură ar contribui la evitarea îmbătării puterii și ar permite noilor lideri să aducă idei și schimbări proaspete în administrație.
Cu toate acestea, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, membru al PSD și aflat la cel de-al doilea mandat în funcție, a exprimat rezerve cu privire la propunerea lui Ciolacu. Neagu a susținut că, din punct de vedere constituțional, limitarea numărului de mandate ar îngrădi dreptul de a alege și de a fi ales, dar a menționat că ideea în sine este bună și ar putea fi implementată ca regulă de partid.
„Nu ştiu, este părerea dânsului. Nu pot eu să comentez declaraţiile prim-ministrului. Este de la caz, la caz, eu nu am nicio problemă … Da, e normal să fie aşa, fiecare cum se crede din punct de vedere al sănătăţii, din punct de vedere al implementării, uzării şi aşa mai departe a anumitor lucruri, dar este o recomandare… Într-adevăr, e normal să fie aşa, dar constituţional nu se poate pentru că se îngrădeşte dreptul de a alege şi de a fi ales. Dar ca principiu, eu cred că e o idee bună. Noi chiar suntem o echipă la PSD, suntem un partid mare, un partid viu, să nu creadă cineva că e doar lapte şi miere. Important este ca fiecare să ne facem treaba acolo unde suntem ca în momentul în care tragem linie să putem să ne prezentăm în faţa cetăţenilor când se dă raportul adevărat o dată la 4 ani cu anumite rezultate care să ne îndreptăţească sau să nu ne îndreptăţească să mai continuăm sau să nu mai continuăm un drum.
La un partid, cel puţin teoretic nu contează o părere sau două, se stă de vorbă şi în funcţie de ce hotărăşte majoritatea aşa se face. Este un principiu pe care PSD şi l-a însuşit: minoritatea se supune majorităţii şi majoritatea respectă minoritatea”, a declarat preşedintele CJ Buzău.
La fel, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care se află și el la al doilea mandat în funcție, a arătat că susține principiul limitării mandatelor, dar a subliniat că buzoienii ar putea să-l realeagă pentru un al treilea mandat, pentru a continua proiectele în derulare.
„Spun da, dar cred că buzoienii m-ar alege şi pentru al treilea mandat să termin ce am început. Cu siguranţă voi continua ca primar”, a precizat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Această propunere a premierului Ciolacu vine în contextul în care au apărut întrebări legate de etica și integritatea funcționarilor publici, în special în ceea ce privește cazul lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, care a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție. Ciolacu a subliniat că PSD nu va permite ca persoane cu probleme penale sau care sunt trimise în judecată să candideze din partea partidului în viitor.
Dezbaterile privind această propunere sunt departe de a fi încheiate, iar viitorul acesteia rămâne incert. Cu toate acestea, discuția cu privire la limitele mandatelor în administrație rămâne în prim-planul scenei politice românești, provocând reflecții asupra relației dintre putere și răspundere în administrația publică locală și județeană.