În urma recentelor articole care alertau asupra posibilității desprinderii unor bucăți din obeliscul din Crâng, Primăria Buzău a solicitat o expertiză suplimentară pentru a evalua pericolul potențial. Viceprimarul municipiului, Ionuț Sorin Apostu, a declarat că, contrar temerilor, expertiza a confirmat soliditatea structurii obeliscului și a infirmat riscul de prăbușire.

„Nu a fost niciodată pericol de prăbușire! Expertiza a arătat că există pericolul desprinderii de mici particule de travertin. Atât! Obeliscul este foarte solid! Va rog nu alarmați oamenii inutil! Acum orice mică pietricică poate cădea în zona de protecție din interiorul plasei! Nimic periculos!”, a subliniat viceprimarul Apostu.

Acesta a explicat că panourile montate de Poliția Locală în timpul verii au indus în eroare opinia publică.

Expertiza realizată de specialistul dr. ing. Viorel Constantinescu a identificat diferite grade de deteriorare a travertinului pe cele patru laturi ale obeliscului, din cauza factorilor de mediu, cu umiditatea sezonieră fiind cel mai agresiv element. „Aceste zone unde travertinul poate pierde spontan fragmente mici din compoziția sa, fie piatră, fie chit, care pot decola mai ales sub sancțiunea vântului puternic sau vijeliilor,” se menționează în raportul expertului.

„Monumentul Obelisc este din punct de vedere structural sigur, neexistând pericolul de prăbușire, așa cum apare scris pe câteva atenționări de îngrădire a acestuia. În schimb, din punct de vedere al componenței artistice – piatră – sunt aspecte care trebuie menționate”, se mai precizează în raportul de expertiză.

Pentru a înlătura acest pericol, Primăria Buzău a demarat procedurile de intervenție asupra Monumentului Obelisc. Primul pas constă în elaborarea documentației de cercetare și investigare, care va sta la baza unui proiect de specialitate. Se speră ca acest proiect să fie pus în execuție într-un timp cât mai scurt pentru a permite intervenția urgentă asupra monumentului.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *