Decizia controversată a consilierilor județeni PSD duce la începerea construcției unui complex rezidențial.
După doar două zile de la votul consilierilor județeni PSD din Buzău pentru scoaterea Parcului Crâng și a pădurii din arie protejată, a apărut și un banner publicitar pentru noul complex rezidențial denumit Park Residence.
Complexul rezidențial Park Residence va adăposti 48 de apartamente cu două camere având suprafețe cuprinse între 90 și 100 de metri pătrați, 80 de apartamente cu trei camere cu suprafețe între 100 și 130 de metri pătrați, precum și 8 penthouse-uri. În plus, complexul va oferi 8 spații comerciale cu o suprafață de 200 de metri pătrați fiecare, aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică locală.
Vezi mai jos locul exact unde se va construi complexul rezidențial!
Ați văzut bine, exact la marginea pădurii Crâng, dacă ulmii de la marginea pădurii nu se vor ”îmbolnăvi” peste noapte și vor necesita tăierea, norocoșii care vor avea posibilitatea financiară cel mai probabil vor avea crengile ulmilor în fața balcounului.
Această inițiativă a ridicat semne de întrebare în rândul comunității locale, în special datorită rapidității cu care s-au anunțat începerea lucrărilor de construcție, la doar două zile după votul controversat al consilierilor județeni. Ziarul nostru a atras atenția asupra subiectului în ediția anterioară, semnalând îngrijorările și dezacordurile exprimate de unii locuitori în ceea ce privește impactul asupra mediului și peisajului urban. Putem spune că la Buzău sunt doar ”coincidențe”, ca la exact două zile, să apară anunțul privind construirea complexului rezidențial din ”buza” pădurii Crâng.
Vezi mai jos articolul prin care semnalam scoaterea Pădurii Crâng din Ariile Naturale Protejate:
Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng
Județul Buzău a devenit subiectul unui scandal major în urma desființării pădurii și parcului Crâng, cea mai mare pădure parc din estul Europei, pentru construirea unui ansamblu rezidențial. Informațiile arată că primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, și președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, Petre Emanoil Neagu, ar fi fost implicați în această decizie controversată pentru a favoriza construcția unui cartier rezidențial.
Încă din anul 2017, Constantin Toma ar fi depus eforturi constante pentru a scoate Pădurea Parc Crâng de sub statutul de arie protejată, iar în ultimii ani au avut loc tăieri masive ale masei lemnoase, fapt care a stârnit îngrijorarea publicului și a activiștilor ecologiști. În cadrul unei ședințe ordinare a CJ Buzău, care a avut loc astăzi, 26 februarie 2024, s-a votat un proiect în care Pădurea Crâng nu mai figura drept arie protejată.
Modificări asupra proiectului cu doar 12 minute înainte de începerea ședinței
Sursele noastre arată că modificarea a fost făcută cu doar 12 minute înainte de începerea ședinței publice, iar proiectul de hotărâre a fost asumat declarativ de către președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. Cu toate acestea, se pare că decizia a fost luată în tandem cu primarul Constantin Toma, iar în ședință, aceștia nu au oferit explicații privind eliminarea statutului de rezervație naturală pentru laleaua galbenă, specie protejată, prezentă în această pădure.
”În primul rând ar fi trebuit să amânați acest vot pentru simplul motiv că inițial ați pus că Pădurea Parc Crâng este arie protejată, iar acum nu mai este, deci ar fi fost de bun simț și legal ca această hotărâre să se amâne de pe ordinea de zi”, a spus activistul Sorin Udrea în cadrul ședinței de Consiliu Județean, conform puterea.ro.
Un aspect notabil este că proiectul de hotărâre nu a ținut cont de solicitarea de amânare până când Pădurea Crâng va fi scosă din intravilan, conform Codului silvic. Activiștii ecologiști și cetățenii prezenți au fost nemulțumiți de lipsa de transparență și de răspunsurile evazive ale autorităților la întrebări cruciale.
Mai mult, primarul Constantin Toma a făcut afirmații acuzatoare și mincinoase, aducând acuzații la adresa activiștilor pentru drepturile animalelor. În același timp, Toma pare să ignore responsabilitățile privind gestionarea câinilor fără stăpân și se pare că favorizează o firmă locală în detrimentul respectării legii și bunăstării animalelor.
Rezultatul acestui scandal este că, începând de astăzi, 26 februarie 2024, Pădurea Parc Crâng nu mai beneficiază de statutul de arie protejată, iar lalelele, inclusiv cele de Crâng și cele pestrițe, au pierdut statutul de rezervație naturală. Această decizie ridică semne de întrebare cu privire la direcția în care se îndreaptă dezvoltarea urbană și conservarea mediului în Buzău, iar reacțiile publicului sunt așteptate cu interes.
Totuși există și o veste bună, asociațiile de protecția mediului au anunțat că vor ataca în instanță această hotărâre.
START la imobiliare!
Având în vedere că Pădurea Crâng nu mai beneficiază de statutul de Arie Protejată, iar laleaua nu mai este sub protecție, omul de afaceri buzoian Lepădatu are acum libertatea de a demara proiectul imobiliar exact lângă Parcul Crâng. PUZ-ul prevede construirea de blocuri cu un număr de 8 etaje.
Investitorii sunt cunoscuta familie din Buzău – Lepădatu.
Într-o declarație, primarul Constantin Toma a manifestat sprijinul său pentru planurile imobiliare ale familiei Lepădatu.
“Sper că stația de betoane să dispară cât mai curând, deoarece reprezintă o sursă mai mare de poluare decât construirea de locuințe în acea zonă. În ceea ce privește blocurile de locuințe, investitorul parcurge în prezent toți pașii legali pentru obținerea aprobărilor necesare. Personal, nu văd motive pentru care nu ar putea exista locuințe acolo!”, a declarat edilul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Se doreste sa se modifice PUZ-ul pentru a permite construirea a 4 blocuri cu 5 etaje si spatii comerciale la parter in locul casei din poza pe str. Crizantemelor, nr. 16 din Buzau.
Daca se aproba acest PUZ o sa fie un dezastru urbanistic, un dezastru din punct de vedere al circulatiei, al utilitatilor, al poluarii, al stingerii unui posibil incediu pentru locuitorii cartierului si orasului Buzau : orasul se va bloca in aceasta zona centrala unde se afla Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Buzau – Unitatea de Pompieri facand imposibila o interventie rapida, Liceul Agricol, Casa de Asigurari de Sanatate, Spitalul Sf Sava, Clinica medicala Dr Sava, Asociatia Nevazatorilor din Romania – Filiala Judeteana Buzau, Asociatai Nationala a Surzilor din Romania, Filiala Judeteana Buzau.
Blocurile si spatiile comerciale trebuie construite la marginea orasului si nu intre case. Orasul Buzau trebuie sa-si salveze patrimoniul si identitatea : pe aceasta strada se afla Casa Eliza Stanescu ( Seceleanu ) unde a fost gazduit Constantin Brancusi in anul 1914 cand a venit la Buzau pentru realizarea Monumentului funerar Petre Stanescu compus din doua sculpturi din bronz Rugaciune si Bustul lui Petre Stanescu.
Locuri de parcare zero pentru blocuri
De unde rezultă faptul ca stația de ride sharing a fost premeditată pentru a fi folosită ca parcare de către viitorii locatari
De ce nu faceți demersuri în stradă și juridice? Degeaba faceți articole…câinii latră,ursul trece.