În Moldova pe 1 martie se dau mărțișoare băieților, în timp ce, în restul regiunilor fetele sunt cele ce astăzi primesc mărțișoare, flori, bomboane de la băieți. România își păstrează tradițiile. Acestea nu sunt făcute pentru a câștiga voturi sau popularitate în rândul oamenilor, ci pentru a dăinui pe veci.

„ Cu mulți, mulți, mulți ani în urmă trăia o femeie bătrână care se numea Dochia. Ea avea o fiică vitregă pe care nu o avea la inimă.

Într-o zi de iarnă cumplită Baba Dochia i-a dat fetei o haină foarte murdară, cerându-i să o spele la râu până devine albă ca zăpada. Tânăra fata s-a dus la râu și a spălat haina mult timp, dar pe cât o spăla ea mai tare, pe atât haina devenea mai neagră. Și cum muncea ea de zor, încercând să spele haina, a apărut un bărbat tânăr și chipeș care se numea MĂRȚIȘOR și a întrebat-o de ce plânge?!

Fata i-a povestit tânărului ce i s-a întâmplat. Atunci el, i-a zis că deține o putere magică și i-a oferit o floare roșie și una albă, îndemând-o să mai spele încă o dată veșmântul și apoi să se întoarcă acasă. Când a ajuns acasă fata, haina era albă ca și neaua. Bătrânei Dochia nu i-a venit să-și creadă ochilor că fiica sa vitregă o să reușească să îndeplinească sarcina.

Dar cum stătea Baba și se holba la fată, a văzut o floare.

– De unde o ai? Este încă iarnă! Fu uitită bătrâna. Ea a crezut că primăvara a revenit și plecă cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasă, așa că a renunțat la cojoacele pe care le purta. La sfârșit însă, a fost prinsă de burniță. Când a ajuns în vârf i s-a arătat însă Mărțișor: „Vezi cât de rău este să stai în frig și umezeală?” A grăit el, „Tu, cea care ai obligat fata cea bună să spele iarna hainele la râu?”, apoi dispăru.

Bătrâna a rămas singură pe munte, a venit gerul și oile au fost tranfosrmate în pietre. De atunci roșul și albul simbolizează lupta între bine și rău, între iarnă și primăvară. ”

O altă legendă a Babei Dochia…

Baba Dochia

Această legendă am auzit-o adesea în partea Munteniei, spune că acestă Babă avea un fiu pe nume Dragobete, care s-a căsătorit cu o fată oarecare din popor. Soacra o supunea pe acesta la tot felul de treburi casnice, care mai de care mai grele.

Totuși, într-o zi de primăvară timpurie, Baba Dochia a ieșit cu ale sale capre, să urce pe munte. Cum vremea era fumoasă a început a lepăda câte un cojoc, totuși, pe nepusă masă în a noua zi vremea a devenit rece, iar Baba și caprele mai bătrâne au înghețat în vârf de munte…de aici și legenda babelor.

Vă dorim o primăvară frumoasă! Nu uitați să vă alegeți baba!

RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *