Nu putem trăi fără cultură. Chiar dacă în acest an nu ne vom putea bucura de „Noaptea Europeană a Muzeelor”, totuși instituția de cultură din Buzău a pregătit un „festin” cultural pentru data de 21 mai.

Intrarea va fi liberă, iar voi veți putea vedea:

  1. Brățara de la Optaș-Măgura

Evenimentul va începe în sala „ Numismatica” la ora 11.

Brățara se aflată în colecțiile Muzeului Județean Olt, este decorată cu cap de șarpe sau dragon, fiind apropiată stilistic de celebrele brățări dacice din aur descoperite la Sarmizegetusa Regia, dar si cu alte piese similare, din argint, identificate pe teritoriul României, inclusiv în județul Buzău.

Cu o greutate totală de aproape 108 grame, brățara de la Optași reprezintă cea mai mare piesă din aur, din Dacia preromană, descoperită la sud de Carpați. Obiectul de podoabă a fost găsit în satul Optași din județul Olt.

2. Vernisajul „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”

Acesta va începe la ora 11:30 și va fi un bun prilej pentru nostalgici, dar și pentru curioși să vadă cele 75 de bunuri primite cadou de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu: tablouri-portret, tapiserii, vase din porțelan, ce înfățișează diferite momente, din istoria perioadei comuniste, asociate cu chipurile cuplului Ceaușescu.

3. Iar ziua culturală se va termina cu o cvadruplă lansare de carte, în amfiteatrul Muzeului Județean Buzău. Evenimentul va începe la ora 12:30.

Volumele ce vor fi lansate sunt:

„Analele Buzăului”, volumul XV, 2023 – buletin științific editat de Secția de Istorie a Muzeului Județean Buzău;

Dr. Constantin I. Stan, Vasile Talpazan, „Viața politică în fostul județ Buzău (1918-1937) ”, Buzău, editura Edithgraph, 2023;

Dr. Mădălina Oprea, „Astra 1940-1944”, Târgoviște, editura Cetatea de Scaun, 2023; colecția Biblioteca Mousaios, nr. 20;

Dr. Mădălina Oprea, „Evreii din Buzău sub regimul antonescian (1940-1944)”, ediția a II-a, Târgoviște, editura Cetatea de Scaun, 2023; colecția Biblioteca Mousaios, nr. 21.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *