Marcel Ciolacu a intrat în PSD din 1990, pe când partidul se numea FSN, iar mentorul său, Ion Vasile. Avea 23 de ani și începea facultatea, la Universitatea Ecologică. S-a căsătorit, iar naș i-a fost senatorul Ion Vasile, un iliescian din tabăra conservatoare și naționalistă a partidului, care a condus județul Buzău până în 2010, când a fost exclus de Victor Ponta, conform romania.europalibera.org.
Pe Marcel Ciolacu cel de astăzi, cunoscut pentru că vrea să ocupe începând cu luna mai funcția de Premier al României, însă scandalurile nu l-au ocolit. Despre el s-a scris că apare într-o fotografie cu Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, și cu afaceri în Buzău. Presa a scris că Ciolacu s-ar fi împrumutat de 20.000 lei de la Hayssam, în anul 2000. De asemenea, presa a scris că a fost implicat într-un dosar clasat între timp în care procurorii au cercetat dacă a favorizat un consilier PSD printr-un contract de peste 9 milioane de lei, pe când conducea o întreprindere a administrației locale Buzău.
Nu există informații notabile despre Marcel Ciolacu în anii 90. A făcut politică pe plan local, la Buzău, și a stat, până în 2010, în umbra nu doar a lui Ion Vasile, ci și a lui Constantin Bășcodeală, cel care a fost primar al orașului vreme de 20 de ani, în numele mai multor partide.
Buzău a fost dominat în cei 30 de ani de la căderea comunismului de PSD, însă între 2000 și 2010 au existat alternanțe la putere cu actualul PNL. În cadrul filialei PSD, tensiunile de după 2010, după înlăturarea lui Ion Vasile, au avut parte de tabere volatile care și-au disputat supremația și care au făcut incursiuni și pe la alte formațiuni. Familia Mocanu, tată și fiu, ambii parlamentari, Constantin Boșcodeală sunt doar unii dintre protagoniștii luptei pentru putere în Buzău. În tot acest timp, Marcel Ciolacu a balansat dintr-o parte în alta, făcându-și loc pentru un post de consilier fie local, fie de viceprimar, între 2008-2012.
Marcel Ciolacu a ajuns deputat abia în anul 2012, la 22 de ani de când se înscrisese în partid. Se înțelegea cu acela care câștigase luptele interne ale organizației de Buzău, Constantin Boșcodeală. A fost pus pe liste de Victor Ponta, care l-a și numit consilier personal al premierului pe probleme de administrație. Între timp, adăugase la studii toată panoplia comună politicienilor anilor 2000 – stagiu la Colegiul Național de Apărare, studii postuniversitare la SNSPA.
Boșcodeală a fost din joc în 2013, când un dosar DNA l-a acuzat că a folosit fonduri ale administrației locale pentru finanțarea echipei locale de fotbal, dar și a unor firme în care era acționar. Dosarul s-a soldat cu condamnarea fostului primar la închisoare cu suspendare.
Astfel, Ciolacu a primit drum liber spre vârful organizației locale. Într-un singur mandat de parlamentar, Marcel Ciolacu a devenit președintele organizației PSD-Buzău și a devenit om de încredere și pentru Liviu Dragnea, care preluase și el, în același an, șefia la centru a PSD de la Victor Ponta. Lucrurile se petrec în 2015, când nașul și primul lui mentor în politică, Ion Vasile, revine în partid și se înscrie în lupta pentru șefia filialei Buzău. Ion se retrage din cursă, acuzându-l pe Ciolacu de trucarea alegerilor interne.
Marcel Ciolacu a devenit atât de influent în partid, încât la alegerile din 2016 l-a mutat pe Eugen Orlando Teodorovici de pe listele parlamentare de Buzău (unde fusese acceptat de Bășcodeală, la solicitarea lui Victor Ponta, în 2012) și l-a adus pe Lucian Romașcanu, director în mai multe companii media și consilier al președintelui TVR, numit de PSD, Stelian Tănase.
În perioada guvernului Grindeanu a fost șef de comisie parlamentară, însă în momentul instalării Guvernului Mihai Tudose a devenit vicepremier fără portofoliu. La momentul numirii, s-a speculat că este „umbra” lui Tudose, pentru a-i veghea mișcările, la solicitarea lui Liviu Dragnea. Este epoca în care Mihai Ciolacu intră în marea politică la PSD. Face parte din triumviratul la vedere Dragnea-Ciolacu-Tudose, fără de care nu se ia nicio decizie în Guvern sau la partid. Dispune de influență pentru a-l numi ministru al culturii pe apropiatul său, Lucian Romașcanu, face planuri pentru cheltuirea a două miliarde de lei pentru Centenar.
Ruptura dintre Tudose și Dragnea nu-l sacrifică însă pe Ciolacu. Rămâne între cei care negociază măririle și căderile din PSD, menține relația cu Tudose, devenit persona non grata în partid.
După ce Gabriel Vlase este numit la șefia SIE, Marcel Ciolacu este printre cei câțiva invitați, alături de Mihai Tudose, nu și de Liviu Dragnea, la onomastica șefului spionajului. Atunci explică domnul Ciolacu prietenia veche care îl leagă de Gabriel Vlase.
După arestarea lui Liviu Dragnea, ajunge, în luna mai, președinte al Camerei Deputaților, cu votul decisiv al celor de la ProRomânia – printre ei, Victor Ponta, cel care l-a adus în politica de la București, iar ca negociator, amicul său, Mihai Tudose.
Imediat după ce preia funcția a treia în ierarhia statului, Ciolacu propune, în iulie, desființarea Comisiei Iordache, comisia atipică a Parlamentului, în interiorul căreia au fost modificate Legile Justiției și Codurile penale.
În zilele acestea, în care Ciolacu încearcă debarcarea Vioricăi Dăncilă și a susținătorilor săi, președintele Camerei susține că PSD-ul pe care l-ar conduce ar fi de acord cu desființarea Secției Speciale și abrogarea recursului compensatoriu, care a scos înainte de termen peste 20.000 de deținuți.
Sursă: romania.europalibera.org