Spuneam în episodul 1 că în județele unde partidul roșu se află la putere, între CJ și UAT-uri există două tipuri de subordonare, administrativă și politico-financiară, iar la schimb, edilii primesc un soi de independență în gestionarea anumitor fonduri publice.

La municipii, în cele mai multe cazuri, primarii au la dispoziție un lot de firme locale în contul cărora se varsă sume deloc neglijabile pentru efectuarea de diverse lucrări și servicii sub formă de contracte de tip ”achiziție directă”. Mai au la dispoziție firme unde ca acționar unic este consiliul local, cluburi sportive sau asociații. Ce primesc la schimb administratorii publici? În afară de ”partea leului”, primarii mai primesc o resursă care, o dată la patru ani, devine o veritabilă mână de lucru pentru propagandă: angajații și familiile lor.

F.C. (Fini și Cumetri) Râmnicu Sărat este unul din exemplele cele mai elocvente pentru a descoperi rețeaua umană de propagandă pe care deja ați remarcat-o în perioada campaniilor electorale. În realitate, entitatea se numește Clubul Municipal Rm. Sărat, club unde își desfășoară activitatea nu mai puțin de 26 de antrenori, 11 dintre ei la secția de fotbal, cealaltă jumătate fiind împărțită între discipline sportiva ca baschet, atletism, judo, volei, box, etc.

De s-ar face performanță reală nu cred că s-ar încrunta nimeni pentru faptul că, anual, finii și cumetrii primarului și ai prietenilor înghit 4 miliarde de lei vechi doar pe salarii la care se adaugă diverse indemnizații, echipamente, alimente, bonusuri, etc., dar și salariile personalului auxiliar. Ca exemplu, doar în perioada 2017 – 2020 și doar echipa de fotbal a Râmnicului a înghițit din bugetul public impresionanta sumă de 25 de miliarde de lei!

Repet, dacă s-ar face performanță din surse de finanțare private (sponsori, finanțări firme private, donații, etc.) nu ar fi nicio problemă, dar întreținerea și remunerarea unor oameni, printre care fini, cumetri și ”frățiori” din bani publici este considerată cel puțin indecentă. Iar de-a dreptul lipsită de scrupule este participarea rudelor plătite de râmniceanul de rând în campaniile electorale, pe stradă îmbrăcați în echipamentul de campanie sau în mediul online.

Finul Tîrîlă și echipa sa de campanie.

Cumătrul Matache sau finii Olteanu Mădălin și Tîrîlă Marius sunt exemplele cele mai ușor de identificat în actuala campanie electorală a primarului Cîrjan. Primul, antrenor la baschet, ceilalți doi sunt angajați ca antrenori la echipa de fotbal finanțată de Primăria Rm. Sărat, toți trei sunt căpitani de echipă la diversele acțiuni de campanie ale Partidului Social Democrat. Practic, resursa umană și financiară a administrației locale este folosită în interesul direct al primarului în funcție pentru câștigarea unui alt mandat de edil. Cumetrii și finii nu se consideră a fi folosiți în nici un fel. Practic, foștii sportivi prestează pentru asigurarea veniturilor proprii în următorii patru ani, venituri garantate de eventualul succes al propagandei PSD.

Venituri încasate de la CSM Rm. Sărat

Sumele de mai sus nu sunt singurele încasate de cei trei posesori de sinecuri. În calitate de profesori de educație fizică și sport, Matache încasează încă un salariu de la Liceul Alexandru Vlahuță, iar Olteanu și Tîrîlă de la Liceul Ștefan cel Mare.

Poți urmări seria de investigații pe liberinbuzau.ro.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *