Zeci de conturi false îl susțin și îl apără pe primarul municipiului Buzău pe Facebook. Trolii care îl elogiază pe Constantin Toma se ascund în spatele unor poze furate, de la o damă de companie din România, până la o cântăreață din America. Atunci când nu postează comentarii pe pagina edilului, armata digitală din minicipiul Buzău distribuie articole pe diverse grupuri sau comentează pe paginile unor publicații de presă.

Prezența lor a fost simțită și în ultimele articole publicate de noi și de publicația de investigații liberinbuzau.ro. Datorită informațiilor apărute în spațiul public, armata de troli s-a activat și a tăbărât pe jurnaliștii locali, de parcă edilul buzoian era un sfânt. Unul dintre mesajele principale rostogolite de armata de troli are la bază denigrarea presei: „Toma este primarul care FACE. Nu mai căutați și băgați bețe-n roate.”, ,,Este o minciună, Toma nu are avere”, ,,Conacul este al alt cuiva, îl cunosc eu. Nu mai mâncați c…..”

Sursă: expresssud-est.ro

O parte din conturile false care îl susțin pe primarul Constantin Toma

Armata de troli în defensivă

Trolii din armata digitală a municipiului Buzău au două lucruri în comun: iubirea pentru primarul Toma Constantin și ostilitate față de oricine e împotriva lui. Orice ieșire în spațiul public online a edilului e acompaniată de laude și mulțumiri: „Sunteți un om minunat și mereu pus pe fapte mari”, „Apreciem frumosul pentru că așa ne ați învățat dvs.!”, „avem cel mai harnic și smart primar”, „Sunțeti un Dumnezeu al educatiei”.

Atunci când sunt în defensivă, trolii fie fac comentarii pe pagina lui Constantin Toma, fie distribuie postările lui. Indiferent de ce se întâmplă în realitate, orașul nostru, dar mai ales primarul, trebuie să rămână cu un renume bun.

Conturile false care îl susțin pe primarul municipiului Buzău nu se opresc aici. Ele s-au infiltrat pe grupurile de Facebook dedicate comunității locale din Buzău, acolo unde publică articole sau postări în favoarea lui Constantin Toma.

Ionuț Codreanu, analist media în cadrul Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei, ne-a spus că e puțin probabil ca aceste comentarii repetitive să aibă un impact asupra opiniilor cetățenilor, ci că, în cel mai fericit, ele îl ajută la ego pe cel care le primește.

„Cred că opiniile oamenilor sunt deja formulate, din cauza polarizării exacerbate, încât comentariile concertate, fie ele pozitive sau negative, au șanse limitate în schimbarea percepțiilor. În cel mai fericit caz, îl ajută la ego pe beneficiarul direct al campaniilor de laudatio, dar și asta e o chestiune temporară și artificială.”

Ionuț Codreanu, analist media Active Watch

Profilul soldatului

Deși, la o primă vedere, conturile au fost create ca să pară cât mai diverse (de la fete tinere până la cupluri de vârstă mijlocie), am reușit să identificăm niște tipare pe care le urmează mai mulți troli.

1. Rețeta clasică după care au fost modelate majoritatea conturilor false are la bază furtul identității. Întocmai ca în cazul jucătoarei de volei, un astfel de cont își însușește pozele altei persoane. Deoarece ele sunt preluate de pe conturi de social media, căutarea fotografiei prin funcția de reverse image search (căutarea inversă a imaginilor) nu dă niciun rezultat.

Există, însă, alte indicii care demonstrează că este cont fals: pozele au puține aprecieri, persoana nu este etichetată în nicio fotografie, nu a făcut niciun check-in, majoritatea distribuie citate sau rețete, iar multe dintre comentarii sunt de la conturi străine. Mai mult decât atât, toate au fost înființate începând cu 2019, iar majoritatea în 2020. O parte dintre ele au doar câteva sute de prieteni, de obicei între 200-500, printre care se regăsesc și alți troli. Cei mai mulți dintre soldații care urmează reteța clasică susțin că lucrează la branduri de îmbrăcăminte precum Zara sau LC Waikiki, la Avon ori la Hahaha Productions.

2. O altă strategie folosită de echipa care administrează armata de troli din municipiul Buzău este aceea de a crea un profil fără o identitate. Pozele sunt, de obicei, generale, cu animale, flori, mașini sau peisaje din natură.

3. Al treilea tipar după care au fost construiți soldații digitali care îl susțin pe Constantin Toma se bazează pe poze preluate de pe internet. Utilizând reverse image search, am găsit mai multe conturi ale căror fotografii, aparțineau, de fapt, altcuiva. De exemplu, Daniela Coman este în realitate o escortă.  

Daniela Coman, un profil de propagandă electorală, cu sute de like-uri și comentarii, datorită fotografiilor indecente și promițătoare.

Armata de troli în ofensivă

Atunci când primarul Constantin Toma și apropiații lui sunt „în pericol”, zecile de troli sunt gata de atac. Ionuț Codreanu, analist media Active Watch, ne-a confirmat că acesta este unul dintre rolurile conturilor false: „prin definiție, trollii au capacitatea de a inflama atmosfera și de a deturna conversații”.

În funcție de controversa zilei, ei postează pe grupuri de presă sau dau comentarii.

Bătălia Conacul Garoflid

În urma unor articole care au apărut în presă despre averea edilului buzoian din comuna Țintești, mai multe conturi false sau persoane cu interese ascunse, au comentat la doar câteva minute după publicarea articolului.

Armata de troli a municipiului Buzău s-a mobilizat rapid. Ideea principală pe care au rostogolit-o în comentarii și grupuri s-a bazat pe denigrarea presei și subminarea rolului acesteia.

Bătălia fântânilor arteziene de 420 de mii de euro

În urma articolului publicat datorită defectării fântânilor arteziene și prețul la care se ridică acestea, o parte din aceleași conturi false au năvălit cu comentarii.

Reglementări

L-am întrebat pe Ionuț Codreanu, analist media, dacă există inițiative legislative care reglementează un astfel de comportament online. Din 2016, ne-a spus el, Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat că Facebook este spațiu public, iar comunicarea intră sub incidența legilor existente. Mesajele politice de susținere, chiar și cele mai virulente, sunt protejate de libertatea de expresie, a adăugat el pentru buletindebucurești.ro.

„Dacă trollingul include amenințări, instigarea la ură sau alte forme de agresiune care vizează demnitatea umană și siguranța persoanei se aplică reglementările din civil și din penal corespunzătoare. […] Deci, momentan, trendul este de a pune în practică sintagma “ce este ilegal offline este ilegal și online”. Dacă postacii și trollii, precum și coordonatorii lor nu acționează prin încălcarea legii acest tip de comportament nu este sancționabil.”

Ionuț Codreanu, analist media Active Watch, pentru buletindebucurești.ro.

O parte majoră a strategiei de securitate a Facebook împotriva operațiunilor de influență se numește CIB – coordinated inauthentic behavior (comportament neautentic coordonat). CIB reprezintă „eforturi coordonate de manipulare a dezbaterii publice pentru un obiectiv strategic în care conturile false sunt centrale în operațiune”, conform Facebook.

Având în vedere că o parte dintre zecile de conturi false au fost active în perioada campaniei electorale, am luat legătura cu un reprezentant de la Facebook pentru a afla dacă armata de troli care îl susține pe Constantin Toma se încadrează la CIB. Până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

L-am contactat pe primarul Constantin Toma, însă nu acesta nu a dorit să comenteze pe marginea subiectului.

UPDATE:

Primarul susțină că avem un interes sau ceva personal cu domni sa:

,,Văd ca ai preluat steagul de la Gavriluță! Produci sau propagi în serie, minciuni la adresa mea! Continuă dacă ai interes sau plăcere, dar voi fi nevoit să mă apăr prin mijloace legale!” – a spus Constantin Toma.


Iată că după ce primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a fost prins de jurnaliștii de la buletindebucurești.ro că gestionează o bună parte din conturile false de pe pagina sa, acest fapt ne-a inspirat și pe noi în scrierea acestui articol.

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *