Deși nu face parte din categoria activităților pe care le realizează oricine, de sudură poți avea nevoie în orice moment, mai ales dacă locuiești la casă și trebuie să faci diverse lucruri necesare într-o gospodărie. Pentru a face acest lucru cât se poate de bine și pentru a ști exact care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, respectiv de ce materiale ai nevoie pentru a suda, poți consulta informațiile necesare, apoi poți încerca să realizezi proiectele pe care ți le-ai propus. Vei afla mai jos care sunt tipurile de sudură, de ce trebuie să ții cont atunci când alegi un aparat de sudură pe care să-l folosești în proiectele tale, respectiv de ce accesorii și echipamente ai nevoie atunci când sudezi. 

Tipuri de sudură 

Există mai multe tipuri de sudura, însă în alegerea celui potrivit trebuie să ții cont și de experiența pe care o ai în acest domeniu, și de cunoștințele tale despre accesorii, echipamente și materiale sau de posibilitățile financiare pe care le ai pentru achiziția materialelor și echipamentelor necesare. Există, astfel, sudura MMA sau cu arc, sudura MIG/MAG, sudura TIG, respectiv sudura cu plasmă. 

Sudura MMA este o tehnică de sudură în arc electric al cărei scop este de a crea un scurtcircuit pentru a provoca arcul electric, respectiv o degajare foarte mare de căldură. Ca metal de umplutură este utilizat un electrod care, prin topire, face posibilă sudarea, iar pentru aceasta poți utiliza oricare dintre modelele de invertoare de sudura profesionale tip MMA. Electrodul este cel care determină alegerea polarității, iar acest tip de sudură este utilizat mai ales pentru suduri groase și pentru solicitări mecanice însemnate.

Sudura de tip MIG/MAG este un tip de sudură în care este asigurată protecția zonei de sudare de un gaz de protecție. În cazul sistemului de sudură MIG este vorba despre un gaz inert, în cazul sistemului de sudură MAG este vorba despre un gaz activ. Oricare dintre aceste două modalități ar fi folosită, rezultatele obținute sunt unele recunoscute ca fiind foarte bune, sudura realizată în acest fel fiind de calitate înaltă. 

Sudura TIG, denumire prescurtată de la Tungsten Inert Gas, este tehnica de sudare care se realizează cu ajutorul unui arc electric, a unui electrod de wolfram și a unui gaz inert sau neutru. Arcul electric se stabilește între electrodul de wolfram și piesele care urmează a fi sudate. Gazul neutru este proiectat în zona de sudură pentru protejarea arcului electric, iar pentru că poate proteja aproape toate metalele topite, este de regulă utilizat argonul. Acest tip de sudură este destinat lucrărilor fine, minuțioase, dat fiind că este nevoie de o calitate înaltă și precisă a sudurii. 

Sudura cu plasmă este o tehnică de sudură asemănătoare celor de tip TIG sau MIG, cu precizarea că jetul de plasmă se obține după ce este creat arcul electric între un electrod nefuzibil și partea care urmează a fi sudată. Pe lângă gazul principal care este, de regulă, argonul, în această tehnică de sudură este nevoie de încă un gaz suplimentar, format din hidrogen sau heliu. Protejarea electrodului se realizează cu ajutorul unei duze de cupru care este răcită continuu cu apă pentru a preveni topirea acestuia. 

De ce să ții cont atunci când alegi un aparat de sudură?

Pe piață există numeroase modele de aparate de sudură, însă pentru alegerea celui potrivit trebuie să ții cont de anumite aspecte. 

Unul dintre aspecte se referă la intensitatea curentului de sudare, respectiv puterea pe care o are aparatul, exprimată în amperi. Intensitatea curentului de sudare variază în funcție de tipul de sudură și de dimensiunea electrodului, pentru sudura de tip TIG sau pentru cea MIG-MAG fiind nevoie de cel puțin 200 de amperi. 

Un alt aspect se referă la tensiunea în circuit deschis. Pentru o sudură MMA este suficientă o tensiune de 40 de volți, în timp ce pentru sudura de tip TIG va fi nevoie de cel puțin 70 de volți. 

Atunci când alegi aparatul de sudură potrivit, poți ține cont și de funcțiile suplimentare pe care le au acestea. Dintre acestea, sunt recunoscute funcția Arc force, sistemul Hot start sau antilipirea. 

Funcția Arcforce se referă la un control ridicat al aportului de căldură în timpul procesului de sudare, respectiv la o calitate mai bună a arcului electric, sistemul Hotstar este unul cu ajutorul căruia este limitat riscul ca electrozii să se lipească împreună, iar funcția antilipire este cea care permite evitarea riscului ca electrozii să se lipească, astfel încât aceștia să nu fie deteriorați, iar durata de viață să fie astfel prelungită. 

De ce echipamente și accesorii ai nevoie pentru a suda ca un profesionist?

Pe lângă aparatul de sudură, mai este nevoie și de alte echipamente și accesorii utile în procesul de sudare, astfel încât să poți realiza acest proces, dar să fii și protejat în același timp. În primul rând este vorba despre o mască de protecție pentru sudură care să protejeze ochii și fața de lumina puternică și de eventualele proiecții, apoi ai nevoie de mănuși adecvate, de electrozi și de butelii de gaz în cazul folosirii unei tehnici de sudură cu gaz. Pe lângă acestea, vei avea nevoie de pasiune și răbdare, dar și de puțină experiență, astfel încât proiectele de sudură să fie unele de calitate. 

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *