Soluția pe care o alegem ne arată ce fel de oameni vrem să fim, ce fel de valori avem. Ne arată dacă facem parte din lumea liberă și împărtășim valorile occidentale sau suntem încă legați de dictatură.

Problema fermierilor se poate rezolva în mai multe moduri, prin reduceri de taxe, prin subvenții sau prin combinații între cele două.

Subvențiile vin la pachet cu controlul. Sunt o componentă a economiei centralizate, planificate, cu toate dezavantajele care decurg de aici. Se vor face comisii, controlate politic, care vor decide cine se califică să primească subvenție și cine nu. Până la urmă vor beneficia doar o parte din fermieri și nimeni altcineva în afara lor. Mulți români care s-au solidarizat cu protestele pentru că întâmpină și ei probleme similare, chiar dacă nu sunt în agricultură, nu vor primi nimic.

Cineva ar putea să vadă și partea bună a subvențiilor, că banii ajung exact acolo unde este nevoie. Dar cine poate decide unde și când este nevoie mai bine decât piața? Crizele prețului la carburanți au dovedit că subvențiile lipsesc când combustibilul e scump și se aplică când prețul deja s-a redus, guvernul a întâmpinat dificultăți să se sincronizeze cu situația de pe piață.

Reducerile de taxe înseamnă libertate. Nu mai decide nimeni cine sunt cei privilegiați, toți au șanse egale. Nu vor beneficia doar fermierii, dar și alte sectoare din economie și foarte mulți consumatori.

Guvernul acționează ca și cum ar fi DOAR un protest al fermierilor, ministrul Câciu a declarat că problema se rezolvă cu subvenții de la UE. Ei bine, nu este doar un protest al fermierilor, este un protest al românilor. Când guvernul încearcă să cârpească într-o parte, se rupe în altă parte.

Ne dăm seamă că suntem conduși de politicieni care nu împărtășesc valorile lumii libere pentru că ei aleg calea subvențiilor și se feresc de reducerile de taxe. Ei sunt doar conjunctural alături de UE și de NATO, dar unii nu ar ezita să fie în tabăra Rusiei, dacă Rusia ar fi mai puternică. Guvernul nostru poate aluneca oricând spre autoritarism și izolaționism. Iar dacă lucrurile stau așa, atunci are dreptate Austria să ne țină la porțile Schengen, când suntem reprezentați de acești politicieni. Atât timp cât ne alegem conducători care vor control și nu libertate, nu suntem încă demni de lumea liberă.

UE a stabilit un Regulament special pentru subvențiile străine, care să asigure caracterul deschis și echitabil al piețelor din Europa. Existența acestui Regulament dovedește că unele subvenții pot fi o amenințare pentru valorile europene. AICI.

A ridicat cineva din România această problemă? La noi orice subvenție este bună, iar cine e iute de mâna poate să o apuce. Ar fi echitabil ca fermierii să primească subvenție iar, spre exemplu, brutarii nu? De ce?

Fermierii români trebuie ajutați. Cine este împotriva subvențiilor nu vrea să distrugă agricultura românească, pentru că fermierii pot fi ajutați și prin reducerea taxelor.

Subvențiile creează inechitate și dependență, în timp ce reducerile de taxe stimulează dezvoltarea și competitivitatea.

Într-un articol juridic se arată că subvențiile implică o serie de condiții și criterii de eligibilitate, precum și verificări și controale din partea autorităților statului. AICI. Cum se vor face astea în România?

Corupția este o problemă în țara noastră și pentru că puterea de control a statului e foarte mare. Iar statul este compus din indivizi care acționează independent. Subvențiile, ca soluție pentru fermieri, vor amplifica problema corupției.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *