În data de 11 iulie 1905, în jurul orei 14, din cauza neglijenței muncitorilor de pe moșia Stâlpu, s-a produs un incendiu ce avea să afecteze Pădurea Crângul.

D. Gheorghe Emanail ținea pe atunci în arendă moșia Stâlpu. Aceasta se învecina cu hotarul pădurii orașului Buzău, numită, Crângul, iar din această cauză pagubele au fost considerabile. Incendiul s-a extins cu repeziciune până în inima pădurii nimicind tot ce i-a stat în cale de la iarbă și arbuști până la „destinațiile pădurii”, cât și 17 căpițe de fân, potrivit procesului verbal întocmit la acea vreme.

Se pare că din cele mai vechi timpuri Pădurea Crângul a fost protejată de lege și de regimul silvic. Acesta din urmă numește imediat un agent care împreună cu D. Franț Martin, grădinarul comunei, ce s-a făcut „vinovată” de incendiu, sunt trimiși la fața locului să constate daunele și să întocmească un proces verbal.

Agentul silvic a constat că pădurea avea o suprafața de 8 hectare dintre care 2/3 era fâneață și 1/3 pădure în vârstă de 12 ani. Pe cele două treimi de fâneață s-au găsit 17 grămezi de cenușă provenite de la cele 17 căpițe de fân. Domnul Constantin Cărăp a recunoscut că sub supravegherea dânsului s-au făcut căpițele și că fânul folosit era de calitatea întâia. Tot dânsul a declarat că valoarea totală a pagubei se ridică la 2040 de lei.

Martorul Ștefan M. Ungureanu i-a ajutat pe agentul silvic și grădinar să afle pagubele provocate pădurii tinere, astfel că, 82 de arbori s-au făcut scrum. Printre ei se aflau: stejari și ulmi, cu toții având înălțimea de 1, 30 m. Conform art. 19 din legea silvică din 19 iunie 1881, valoarea unui astfel de copac era de 2 lei, ceea ce a dus la o pagubă în valoare de 164 de lei. Totuși, printre „victime” se mai numărau și 400 de lăstari.

Procesul verbal a fost înmânat primarului de la acea vreme al Buzăului, spre a cere Tribunalului din oraș, aplicarea art. 25 din legea silvică, obligându-l astfel pe moșierul D. Gheorghe Emanail să plătească statului o amendă în valoare de 200 de lei, iar comunei Stâlpu o despăgubire de 2244 de lei.

Sursă: Arhiva Națională Buzău

RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *