Lupta cu corupția este principala miză a politicii interne pentru Republica Moldova în următorii ani.

Moscova i-a unit pe Dodon și Voronin – doi lideri eșuați, care se urăsc și se tem de electorat

Anunțul a fost unul surprinzător în condițiile în care, în ultimii ani, liderii celor două partide pro-ruse (Igor Dodon și Vladimir Voronin) s-au acuzat constant de trădare, de corupție politică și s-au ironizat fără menajamente unul pe altul.

Istoria trădării

Pe 4 noiembrie 2011, Igor Dodon, alături de alți doi deputați comuniști – Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuk – își anunțau desprinderea de PCRM-ul condus de Voronin. În scurt timp, cei trei ex-comuniști, au votat în Parlament, alături de partidele pro-europene, pentru învestirea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte al Republicii Moldova. De atunci, Voronin l-a blamat pe Dodon cu orice ocazie, refuzând inclusiv să dea mâna cu el.

PSRM-ul a devenit noua miză electorală a Moscovei în Moldova, aruncând, în cele din urmă, Partidul Comuniștilor sub pragul de accedere în Parlament.

În paralel, oligarhul Plahotniuc fortifica Partidul Democrat pe centrul eșichierului politic. În decembrie 2015, un grup de 14 deputați comuniști au părăsit fracțiunea și partidul condus de Vladimir Voronin, iar ulterior au fost absorbiți de Partidul Democrat, ajutându-l astfel pe Plahotniuc să-și subordoneze o majoritate parlamentară cu ajutorul căreia, treptat, a capturat majoritatea instituțiilor statului. După capitularea politică a oligarhului Plahotniuc, unii dintre cei 14 ex-comuniști s-au refugiat din PDM în partidul „Șor”. Alții au rămas în PDM.

În iulie 2017, deputații PSRM și președintele de atunci Igor Dodon l-au ajutat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, să impună sistemul electoral mixt, care a generat legislativul actual – cel mai corupt din istoria Moldovei independente – dizolvat recent de președintele Maia Sandu.

Din iunie 2019, când oligarhul Plahotniuc a pierdut puterea și a fugit din Republica Moldova, socialiștii și-au schimbat partenerii politici de patru ori. Înainte să intre în combinație cu comuniștii, PSRM a fost în alianță cu partidul „Șor”, condus de condamnatul în prima instanță, Ilan Șor, fugit și el din Moldova odată cu oligarhul Plahotniuc, în iunie 2019.

Umilință pentru Dodon. Voronin cap de listă electorală

Miercuri, 12 mai, Igor Dodon și Vladimir Voronin au semnat acordul de creare a unui bloc electoral comun în vederea participării la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, stabilite de Maia Sandu. Documentul semnat nu a apărut în presă, iar pe acest fundal a apărut supoziția că liderul comuniștilor va fi „cap de listă” a blocului PSRM-PCRM, aceasta fiind una dintre condițiile impuse de Voronin. Socialiștii nu au dezmințit această ipoteză apărută în presă. Unul dintre fruntașii PSRM, Corneliu Furculiță, a spus doar că în fruntea listei blocului electoral al socialiștilor și comuniștilor vor fi „reprezentanții conducerii celor două formațiuni”.

Igor Dodon și Vladimir Voronin semnând acordul de creare a unui bloc electoral comun

Scopul declarat al blocului de stânga este obținerea unei majorități în parlamentul ce va rezulta din alegerile anticipate, iar principala lozincă cu care defilează acum socialiștii este o veche sperietoare – cea despre pericolul cedării suveranității statului de către forțele pro-europene. Prin unele localități deja au apărut panouri publicitare ale socialiștilor cu inscripția: „Moldova este în pericol! Nu dăm țara străinilor”. Un alt instrument electoral pe care socialiștii se pregătesc să-l folosească este biserica, familia și suprimarea drepturilor LGBT. În acest sens, joi, PSRM a propus completarea Constituției cu prevederi prin care să fie interzise căsătoriile între persoane de același sex. Asta în condițiile în care în Legea Supremă deja scrie că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie”. Socialiștii vor ca în Constituție să fie scris: „părinții copilului sunt tata de sex masculin și mama de sex feminin”.

Potrivit publicistului de la Chișinău, Nicolae Negru, crearea blocului PSRM-PCRM este o umilință pentru Vladimir Voronin. El sugerează că liderul comuniștilor ar fi acceptat „nu de viaţă bună” să intre în această combinație electorală cu Dodon: „El a acceptat să urce în căruța electorală a lui Dodon, iar asta înseamnă o recunoaștere indirectă a faptului că nu poate propulsa partidul său în parlament. Este rușinos acest pas după toate replicile pe care i le-a adresat, pe parcursul anilor, lui Dodon”, susține Negru.

AUR a lipit pungi pe monumentul lui Vladimir Lenin din Chişinău în semn de protest „pentru profanarea tricolorului”

Alianţa pentru Unirea Românilor din Republica Moldova (AUR), în frunte cu Vlad Bileţchi, Dorin Chirtoacă şi Valeriu Munteanu, au lipit pungi de plastic pe monumentul lui Vladimir Lenin din Chişinău în semn de protest „pentru profanarea tricolorului”.

Punga neagră de plastic, pe care este imprimat un calendar, este acea pungă care i-a fost înmânată lui Igor Dodon, în 2019, de către oligarhul Vlad Plahotniuc, în care s-ar fi aflat o mită pentru preşedintele Republicii Moldova de la acea vreme. Punga respectivă este consideră un simbol al corupţiei de către politicienii moldoveni care se află în opoziţie cu Igor Dodon, motiv pentru care aceştia în repetate rânduri amintesc despre secvenţele video unde apare Dodon, Plahotniuc şi o pungă neagră de plastic.

De această dată, supăraţi că în timpul manifestaţiei de la sediul Partidului Socialiştilor, condus de Igor Dodon, care a avut loc miercuri, 7 iulie, AUR s-a ales cu tricolorul român „profanat”, aceştia au decis să se răzbune, lipind pungi de plastic pe monumentul lui Lenin din Chişinău, care a fost acoperit în totalitate cu pungi.

„Noi am făcut asta pentru că ei (socialiştii) şi-au permis să calce în picioare drapelul sfânt, tricolorul, şi pentru că aici (la monumentul lui Lenin) Dodon şi Voronin şi-au început cariera politică”, a spus Vlad Bileţchi, liderul AUR Moldova.

Ex-primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost lovit cu palma peste faţă de către deputatul socialist Alexandru Odinţov, în timpul unei manifestaţii organizate de AUR miercuri, 7 iulie, la sediul Partidului Socialiştilor.

Incidentul s-a întâmplat chiar sub ochii unui poliţist.

Totul a început după ce reprezentanţii AUR, în frunte cu Vlad Bileţchi, au venit la sediul Socialiştilor din Chişinău, cu autocarul AUR, acolo unde zeci de manifestanţi AUR au scandat lozinci împotriva lui Igor Dodon, pe care l-au acuzat de acte de corupţie.

AUR a fost întâmpinat la sediul PSRM de către Garda Tânără a partidului, care a format „un cordon” în faţa sediului, aşa încât cei din AUR să nu se apropie de sediu.

De asemenea, manifestanţii AUR au fost întâmpinaţi de câţiva deputaţi socialişti: Alexandru Odinţov, Vladimir Odnostalko şi Vlad Bătrîncea.

La un moment dat, spiritele s-au încins, iar cele două grupuri s-au îmbrâncit, sub ochii Poliţiei.

Socialistul Vlad Bătrîncea a declarat că cei din AUR „sunt provocatori”, care au venit „să provoace un conflict”.

De partea cealaltă, reprezentanţii AUR susţin că au venit la un eveniment paşnic, unde au încercat să-l invite pe Igor Dodon la dezbateri publice.

„Dodon şi Voronin şi-au trimis astăzi şacalii pentru a ne ataca. Singurul nostru scop de astăzi a fost să organizăm o conferinţă de presă paşnică, în cadrul căreia să dăm citire unei Proclamaţii pentru Libertate, care stipulează un pachet de legi de condamnare a crimelor comise de Voronin şi Dodon. Pentru faptele violente de astăzi, socialiştii riscă să fie condamnaţi conform Codului Penal, însă din păcate, ştim cum funcţionează justiţia în Republica Moldova şi suntem siguri că provocatorii vor scăpa şi de această dată nepedepsiţi”, a declarat Vlad Bileţchi.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *