Conform unei prevederi legislative propusă de PSD, fără a preciza însă sursa de finanțare, începând cu 1 septembrie, pensiile ar trebui să crească cu 40%, toate, indiferent de cât sunt ele în acest moment. Guvernul spune că își asumă o creștere de 10%, la fel, generalizată, toate crescând cu același procent.

Nimeni nu arată realitatea și anume că cei cu pensii mici vor avea pe mai departe pensii la fel de mici, trăind la limita sărăciei, fără bani de mâncare, utilități sau medicamente iar cei cu pensii foarte mari vor beneficia de măriri care vor depăși intreagă pensie a celor cu pensii mici.

Să vorbim pe cifre pentru a înțelege mai bine. O pensie mică de 900 de lei, la o creștere cu 10% va crește cu 90 de lei și va deveni o pensie de 990 de lei. O pensie de 10 000 de lei la o creștere de 10% va crește cu 1000 de lei și va deveni o pensie de 11 000 de lei. Adică pensiile mici vor crește nesemnificativ iar pensiile mari vor avea o creștere cât o pensie întreagă mică.

Refaceți calculele aplicând o majorare de 40%. Declarațiile PSD-ului care pretinde că are soluții pentru a scoate pensionarii din sărăcie sunt de fapt o mare manipulare.

Creșterea pensiilor aplicând același procent tuturor pensiilor îi ajută doar pe cei care au deja pensii mari! Sistemul nostru de pensii este unul ticălos. Nu există nicio echitate socială în acest demers. Din cauza asta avem diferențe uriașe între pensiile mici și pensiile deja foarte mari. Discrepanța existentă va crește și mai mult dacă vom aplica majorări cu procent fix. Soluția este simplă.

Aplicarea progresivă de majorări în funcție de intervalul în care este pensia pe care o iei acum, pentru a scădea decalajul imens și pentru a scoate cu adevărat din sărăcie bătrânii care trăiesc de pe o zi pe alta.

Alte soluții echitabile sunt creșterea cuantumului pensiei minim garantată precum și un raport asumat între cea mai mică pensie și cea mai mare.

De exemplu să nu poți avea o pensie de 8-10 ori mai mare decât pensia minimă.

În felul acesta asiguri o echitate socială, scoți din sărăcie cel putin 1 milion de pensionari, echilibrezi bugetul de pensii și ne asigurăm că nu vom mai avea pensii nesimțite de 15-20.000 de lei sau chiar mai mari! In acest moment avem un raport de 100!

între cea mai mică pensie de 704 lei și cea mai mare de 70.000 de lei.

Este incredibil. Impozitarea progresivă a pensiilor este și ea o soluție demnă de luat în considerare!

Incercările USR-ului de a anula privilegiile nesimțite și de a impune echitatea socială în sistemul de pensii sunt numeroase. Revin doar la cele mai recente. Pe 10 Iunie PSD-ul și-a arătat din nou adevărata față.

USR a venit cu un proiect de lege de impozitare cu 90% a pensiilor speciale mai mari de 3500 de lei. Senatorii PSD au votat împotrivă, deși declaraseră că sunt de acord.

Una declară și alta votează. Nu e nimic nou, deja ne-am obișnuit! Totuși am reușit pe 17 Iunie să obținem o victorie parțială.

Eforturile USR din ultimii trei ani de zile nu au fost în zadar. A fost votată o lege care impozitează cu 10% pensiile speciale mai mari de 2000 de lei și cu 85% pe cele mai mari de 7000 de lei. Nu este ceea ce am propus noi și nu impune echitatea socială în forma ei ideală dar este un pas înainte.

A doua zi PSD și PNL au venit cu o chichiță procedurală care considerăm că are darul de a face legea atacabilă la CCR. Au vrut să voteze din nou legea pensiilor deja votată! In aceeasi zi, pe 18 Iunie, proiectul de lege prin care USR susține anularea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost din păcate scos de pe Ordinea de Zi de către PSD si PNL.

E din ce în ce mai clar că Parlamentul în actuala lui formă nu poate reforma România. Cei ce au furat sistematic România iși protejează cu disperare privilegiile! Continuăm.

Text asumat de USR Buzău.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *