Este în funcție de mai mult de un deceniu, însă nu este în stare să interpreteze o lege și să meargă în teren.
Este vorba despre directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Buzău, Florea Cosmin, instaurat în funcție încă din anul 2012, însă interpretează legi valabile dor pe perioada pandemiei.
Mai exact, fermierii buzoieni au transmis ÎNȘTIINȚĂRI DE DAUNE la culturile agricole înființate în anul agricol 2021 – 2022 cauzate de fenomenul meteorologic asimilat unei calamități naturale – seceta severă pedologică și atmosferică – manifestată în perioada septembrie 2021 – mai 2022 și au solicitat evaluare și soluționare în conformitate cu atribuțiile legale stabilite de următoarele acte normative:
⦁ OUG 21/2004 – privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență – art. 2, art.12, art.24;
⦁ HG 557 / 2016 – privind managementul tipurilor de risc;
⦁ Ordinul comun 459/78 din 2019 – privind Regulamentul din 07 martie 2019;
⦁ Ordinul comun 330/44/2178 din 2013 – privind Manualul Primarului.
Aceste procese verbale sunt foarte importante atât pentru a informa APIA, ANAF, cât și pentru acordarea unor despăgubiri în funcție de cât de gravă și de mare va fi amplitudinea fenomenului.
În cazul în care comisiile nu vin să evalueze în teren, înainte de recoltat și nu se vor elibera procese verbale constatatoare, când va veni în control ANAF, peste 2 ani, nu vor accepta cheltuielile crescute(din cauza crizei de îngrășăminte, carburanți, război Ucraina, etc) înregistrate pe ha, motivând că fermierii nu au nici un document justificativ pentru producțiile foarte mici obținute în anumite județe. Precizăm că prin aplicarea taxării inverse la cereale, toată producția se tranzacționează fiscalizat.
Printre județele cele mai afectate au fost: Buzău, Vrancea, Vaslui și Iași. Din păcate, am aflat că există și reprezentanți ai direcțiilor agricole județene, care ar trebui să faciliteze acest demers și care induc în eroare primarii din localitățile afectate prin transmiterea unor adrese precum: Adresa nr. 9475/21.06.2022 și 9476/21.06.2022, prin care transmit în mod eronat că nu se mai pot înregistra înștiințări, deși termenul prevăzut în ordin 97 este valabil doar pentru situația anului 2020 și este unul recomandat, nu obligatoriu, și că situația va fi deblocată prin completarea șidepunerea la primărie a chestionarului statistic AGR 2B.
Precizăm că cercetarea STATISTICĂ Agr 2b – NU are nici o relevanta din punct de vedere financiar, fiscal pentru recunoașterea cheltuielilor și a pierderilor fermierilor din cauza secetei.
Alte date în afara celor din procedura pentru înștiințări de secetă sunt irelevante, nu pot fi aplicate în fapt, fiind doar date statistice.
Stimate Domnule Ministru, vă rugăm să binevoiți a dispune în regim de urgență toate măsurile posibile pentru ca toți fermierii care au depus înștiințări pentru sesizarea secetei la culturile de toamnă să fie tratate cu celeritate și eliberat procesele verbale de constatare și evaluare a secetei pentru a se putea recolta, fără a se mai deteriora producția din județele calamitate, și, totodată, dacă este necesar, să se realoce reprezentanți ai comisiilor din județele învecinate neafectate, pentru a se efectua evaluarea în teren necesară constatării, în maximum 3 zile lucrătoare.
“Fraierică geamantan” merge pe legea pandemiei
Directorul executiv al DAJ Buzău, Cosmin Florea, a transmis un o înștiințare către toate UAT-urile din județ privind interpretarea Ordinului 97.
Mai exact, Ordinul 97 – reglementează seceta pedologică din anul 2020, însă nu are nicio legătură situația actuală a secetei pedologice la nivelul județului Buzău. Ordinul 97 se instaurează doar în stare de urgență, însă aceasta nu se poate impune, nefiind secetă la nivelul întregului județ, ci doar în zona de câmpie: Ghergheasa, Puiești, Boldu, Vadu Pașii, etc.
Fermierii buzoieni se plâng că în acest an cheltuielile sunt mai mari ca producția, iar munca lor nu este rentabilă. Printre marile companii ce se ocupă cu agricultura în județul nostru, au anunțat deja miliarde de lei în pierdere.
Strigătul de ajutor al fermierilor
Membrii Uniunei de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal au decis să transmită o înștiințare către noul ministru interimar al Ministerului Agriculturii, Sorin Grindeanu, după ce fermierii buzoieni au întâmpinat diferite probleme în teren și din cauza răspunsului primit din partea DAJ Buzău.
Soluția lui Țiclea
Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, a dat ieri un ordin de prefect privind situația secetei pedologice din județ.
Art. 1. Se consituie 4 (patru) Comisii mixte de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole infiinţate în anul agricol 2021 – 2022, pagube generate de fenomene meteorologice avand ca efect producerea secetei pedologice la nivelul judeţului Buzău, în următoarea componenţă:
– 4 reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău;
– 4 reprezentanţi ai Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Buzău;
– 1 reprezentant al autorităţii administraţiei publice locale pe raza căreia se face constatarea.
,,Am toată deschiderea să-i ajut pe fermierii buzoieni. Am cerut să fiu înștiințat zilnic despre localitățile unde vor merge comisiile”, ne-a declarat Daniel Țiclea.
Întrebat despre problema fermierilor ce au recoltat deja producția de grâu acesta a răspuns: ,,Comisia va constata acest lucru, iar fermierii vor trebui să declare pe propria răspundere pierderile avut din cauza secetei pedologice.”
Sa se implice si OSPA BUZAU in aceasta problema,Aceasta institutie de stat a devenit una privata atata timp cat directoarea Gheorghiu Catalina traieste cu singurul pedolog din institutie Crastici Florin mai mic cu 15 ani decat ea. Va dati seama cum se fac maririle salariale a acestul individ .Directoarea e protejata de directorul DAJ mama acestuia se aude ca este prietena cu mama lui Cristici.Oare Prefectul nu stie aceasta problema?