Prefectul județului Buzău a emis, în data de 28 iunie, un ordin pentru constatarea stării de calamitate în județ, în condițiile în care seceta a produs pagube importante culturilor agricole. Procesul verbal de constatare a secetei este singurul document justificativ în relația cu ANAF.

Ordinul prevede înființarea comisiei de specialitate de constatare și evaluare a pagubelor cauzate de seceta pedologică la culturile agricole.

Comisia va incluie un reprezentant al APIA – centrul Buzău, DAJ Buzău, precum și un reprezentant al administrației locale. Secretariatul comisiei este reprezentat de către pesoane din cadrul DAJ Buzău.

Comisia întocmește procese verbale de constare și evaluare a pagubelor la culturile agricole prin validarea și centralizarea la nivelul datelor conținute în rapoartele operative întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență și evaluarea lor până la 15 septembrie, inclusiv.

Art. 1. Se consituie 4 (patru) Comisii mixte de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole infiinţate în anul agricol 2021 – 2022, pagube generate de fenomene meteorologice avand ca efect producerea secetei pedologice la nivelul judeţului Buzău, în următoarea componenţă:

– 4 reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău;

– 4 reprezentanţi ai Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Buzău;

– 1 reprezentant al autorităţii administraţiei publice locale pe raza căreia se face constatarea.

Art. 2 Comisile constituite potrivit art.1 vor întocmi procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor produse, asumate de membrii comisiei, pe baza experienţei şi a cunoştinţelor tehnice/profesionale deţinute.

Art. 3 Prezenţa tuturor membrilor comisiei şi a fermierului sau a reprezentantului acestuia este obligatorie.

Art. 4 Secretariatele comisiilor prevăzute la art. 1 sunt asigurate de către persoane din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău.

Art. 5 Compartimentul informare, relaţii publice, secretariat şi arhivare va duce la îndeplinire prezentul ordin, prin înregistrare şi comunicare.

,,Am toată deschiderea să-i ajut pe fermierii buzoieni. Am cerut să fiu înștiințat zilnic despre localitățile unde vor merge comisiile”, ne-a declarat Daniel Țiclea.

Zona de câmpie a județului Buzău se numără printre cele mai afectate de secetă, iar, în acest an, potrivit reprezentanților ANM, ar putea să fie cea mai secetoasă vară din istorie.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *