Pe 29 martie 2024, o echipă de exploratori a pornit din comuna Odăile, traversând localitatea Lacu și oprindu-se la Capu Satului. În această zonă, orientată de la nord către sud, se desfășoară unul dintre cele mai remarcabile situri naturale din România – Drumul Trovanților.

În punctul de intrare, trovanții impresionanți dau indicii despre bogăția geologică a regiunii. Drumul Trovanților începe la Capul Satului, cu semne turistice pe marginea drumului și un staul de capre și oi pe partea opusă. Dorind să afle mai multe despre această minunată zonă, exploratorii s-au întâlnit cu localnicii, printre care și domnul Ninel, un cunoscut al locurilor.

Întâmplarea face ca în timp ce discutau cu domnul Ninel, primarul comunei, Grama Tache Cristache, să se oprească și să ofere să îi însoțească în explorare. Astfel, începând din punctul B, cei prezenți au pornit pe un drum de pământ, urmând urmele mașinii primarului. Însă, pe lângă urmele acestuia, au descoperit și semne ale prezenței ursului – o dovadă a biodiversității locale.

Drumul Trovanților este marcat de indicatoare și semne albastre pe pomi. De la belvederele situate pe traseu, privirea cuprinde peisaje magnifice, inclusiv Babele de la Ulmet și Culmea Zăpodie. În timp ce coborau prin pădurea în floare, exploratorii au întâlnit trovanți de mari dimensiuni, iar pe ramura E a traseului au descoperit formațiuni geologice spectaculoase.

Descoperirea și îmbunătățirea ”Drumului Trovanților” din Comuna Odăile

În zilele următoare, echipa primarului a continuat să îmbunătățească traseul, instalând puncte de odihnă și facilități pentru turiști. În timp ce Drumul Trovanților din comuna Odăile devine tot mai cunoscut, eforturile de conservare și promovare a acestui loc deosebit continuă să fie o prioritate pentru comunitatea locală și autoritățile implicate.

Sursă: românia-natura 1

Scris de: Ică Giurgiu, Christian Megulete  (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *