După cum probabil știți, în Bozioru sunt foarte multe obiective turistice, unice în lume și probabil acest lucru a cântărit enorm la includerea zonei în Geoparcul „Ținutul Buzăului”.

Cum sunt întâmpinați turiștii

Încă de la intrarea în localitate, nu foarte departe de TROVANȚII DE LA ULMET, există un centru de informare turistică, care ar fi trebuit să ghideze turiștii și să promoveze toată zona, în contextul în care chiar are ce promova. Când ajungi acolo, bineînțeles că ai parte de o mare surpriză!

Punctul de informare turistică de la Bozioru, valorează 102.661 de euro, prin programul de dezvoltare locală, AFIR, având premiza: ,,Dezvoltarea potențialului turistic al Comunei Bozioru, Județul Buzău”, iar pe lângă această sumă vă imaginați că s-au cheltuit bani mulți pentru promovarea zonei… pe hârtie.

Puntul de informare turistică și Muzeul Formelor.


MUZEUL FORMELOR funcționează în această clădire, iar inițiatorii se laudă cu un proiect unic, care poate satisface pofta de cunoaștere atât celor mici, dar și celor mari și poate trezi interesul oricui, conectat la cea mai noua tehnologie. Pe mine m-a fascinat ce am citit și nu glumesc, dar când am ajuns acolo, era ÎNCHIS! O singură dată am găsit deschis, dar era o vizită anunțată, în rest… lacătul pus! Să nu uit, acolo ne-a întâmpinat nora primarului, angajată și ea, să mănânce o pâine.

Sursa foto – Buzau Media.

Am întrebat toți oamenii pe care i-am întâlnit ce părere au de acel punct de informare turistică și toți au spus același lucru: “Niciodată nu l-am gasit deschis!”.

DRUMUL CARE SPERIE TURIȘTII

Dacă până la TROVANȚII DE LA ULMET mai sunt șanse să ajungeți cu o mașină decentă, până la AȘEZĂRILE RUPESTRE nu are rost vă duceți fără un automobil înalt, de preferat 4×4 și acesta inutil în zilele ploioase.

Până la parcarea din satul Nucu, unde se plătește o taxă de acces, aveți de parcurs un drum pietruit, lung de câțiva km, care este aproape impracticabil pe ultima porțiune. De aici și până la Poiana Cozanei (locul de pornire spre așezările rupestre) nu puteți ajunge nici cu mașinile 4×4. Drumul este distrus complet, impracticabil, iar lipsa indicatoarelor și a marcajelor, “te ajută” și mai mult să ai o drumeție placută.

O ZI DE RELAXARE POATE DEVENI UN CALVAR

Prin POIANA COZANEI trec toate traseele și poate fi locul de pornire al expediției dumneavoastră. Harta de mai sus ar fi de un real ajutor, dacă ar fi existat marcaje să te îndrume. Aproape toți cu care m-am întâlnit stăteau cu ochii în telefon, pe această hartă, practic inutilă în teren și nu știau încotro să o apuce.

Dacă primele obiective turistice se pot vizita, deoarece mai sunt pe alocuri marcaje, v-aș sfătui să nu vă avântați prea tare prin pădure dacă nu cunoașteți zona. Sunt foarte multe poteci, care nu duc neapărat unde trebuie, animalele sălbatice sunt la ele acasă și nu de puține ori turiștii s-au rătăcit, ori s-au accidentat grav.

Singurele marcaje și indicatoare cu adevărat utile au fost făcute de un fost profesor de la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” Buzău, ajutat de un grup de elevi, iar cu ocazia asta țin să le mulțumesc pentru efortul depus. Pe lângă cele făcute de dânșii, care te îndrumă și îți oferă câteva informații cu adevărat utile, autoritățile se pare că au pus niște plăcuțe pe structură de lemn, dărâmate ultima dată când am fost. Nu vreau să fiu un om rău, dar degeaba mă informezi că acolo a fost fundul unei mări și că sunt fosile foarte vechi, dacă eu vin pentru Piatra cu Cruce, de exemplu și nu pot da de ea fiindcă mă pierd prin pădure neavând indicatoare și mă mai mănâncă și ursul. ( am găsit de multe ori urme proaspete și fecale).

De peste 3 ani tot vizitez această zonă și nu s-a schimbat nimic în bine. Banii pe taxa de vizitare se adună, drumurile se degradează și mai rău decât erau, localnicii și turiștii se plâng, dar nu se face ceva. În anul 2022, nu avem turism, nu avem asfalt, nu avem nimic… Felicitări!

2 thoughts on “Autoritățile vor să alunge turiștii de la Bozioru? Investiții uriașe, promisiuni și bătaie de joc”
  1. Din toată “jelania” asta, găsesc cam două motive pertinente: nefuncționarea centrului de informare turistică; lipsa marcajelor turistice. Altfel, ce să vezi? Nu există asfalt, ca să ajungi motorizat la trovanți? Stai acasă, ori mergi pe Valea Prahovei, unde te saturi de asfalt.
    Ideea de drumeție a dispărut din mințile oamenilor, în general.Rezerxă o zi să bați la pas un traseu turistic. Dacă mai ai o zi disponibilă, ești un fericit.
    Apoi, ce să faci cu sălbăticiunile? Să le alungi din jabitatul natural (nu-i vorba că ți-a intrat în gospodărie)? Atunci distrugi ideea de rezervație naturală. Deci, mai bine stai acasă, dacă vrei confort și siguranță.
    PS: sunt bucureștean, venetic cum s-ar zice prin locurile astea, sosit de vreo 5 ani.
    Lăsați natura în pace. Vreți confort, mergeți pe Valea Prahovei. La Poiana Brașov veți găsi replicat “cartierul Berceni” din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *