La aproximativ 50 de kilometri de municipiul Buzău, într-o zonă învăluită de basme și povești, foarte mulți turiști, din toate colțurile țării, vin să viziteze uriaşele pietre și să “se încarce” cu energie de la ele.

„Babele de la Ulmet“, aşa cum au fost denumite de localnici, sunt situate în localitatea Ulmet, comuna Bozioru și au forme dintre cele mai ciudate: de farfurii zburătoare, carapace de ţestoase ori bile sferice. Acestea ajung sa cântărească şi căteva tone si au dimensiuni de până la aproximativ 2,5 metri. Zona este destul de frumos amenajată, marcată corespunzător, iar taxa de vizitare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Din punct de vedere ştiinţific, trovanţii sunt forme de micro relief care se dezvoltă în straturile de nisipdatorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp. Modul de formare al trovanţilor este acelaşi cu cel al perlelor. Întregul proces determină creşterea acestor formaţiuni, din inima pământului către suprafaţă, tocmai de aceea, ineditele forme de relief primind popular numele de „pietre vii”.

Trovanţii s-au dezvoltat în nisipul de pe fundul mării Paratethys, care exista cândva și pe teritoriul României. Fiindcă ei „cresc” (de fapt la trecut, au „crescut”) concentric, au fost confundați cu ouă de dinozauri sau chiar cu OZN-uri.
Ținând cont că în jurul unui punct se depun cam 4-5 centimetri de material în 1200 de ani, tragem o concluzie rapidă că Babele noastre s-au format de-a lungul a câtorva zeci/sute de mii de ani.

Datorită aspectului foarte bizar şi asemănarii izbitoare cu navele extraterestre, în jurul trovanţilor s-au ţesut foarte multe legende. Unii localnici spun că au fost aruncate de titani în urma unui război, iar alţii povestesc că unul dintre bolovani ar fi fost dislocat şi mutat din locul lui de o forţă nevăzută.
O altă povestioară spune că din străbuni se cunoaşte faptul că aceste “pietre vii” aduc spor în casă şi noroc. Oamenii locului cred, că după ploaie apar mici trovanţi, care în timp vor înghiţi nisip şi se vor face mari.


Cât la sută este adevăr, nu cred că vom afla vreodată, dar cert este faptul că această platformă întinsă are un aspect miraculos şi parcă unele poveşti ai tinde sa le crezi.

De ce sunt turiștii nemulțumiți

Chiar dacă misterele și frumusețile locului atrag o droaie de turiști, o mare parte din ei se întorc acasă cu un gust amar. Problema infrastructurii, de care tot am discutat în ultimele articole, se pare că sperie oamenii și îi face să nu se mai întoarcă, oricât de mult și-ar dori.

Începutul traseului de mers pe jos.

Din nefericire, drumul până la TROVANȚII DE LA ULMET arată ca după bombardament. Starea carosabilului se deteriorează, pe zi ce trece, iar găurile și alunecările de teren pot transforma o vacanță într-un coșmar, chiar și pentru turiștii echipați cu autoturisme de teren.

O parte din traseul de mers pe jos.

Dacă vreți să vizitați aceste minuni ale naturii, echipați-vă cu nervi de oțel, scoateți mașina 4×4 din garaj și nu o să vă pară rău. Acest obiectiv turistic este practic startul unui tur interesant și misterios. Cu cât vă afundați mai tare în poveștile locului, cu atât dorința de a străbate zona este mai mare, dar atenție, drumul este și mai prost.

Și dacă tot am fost hater acest articol, nu ar strica să nu vă mai urcați pe “bolovanii” ăia. Aveți iarbă verde, locuri de făcut popas, o mulțime de chestii mult mai comode pentru șezutul dumneavoastră, decât o bucată de piatră. V-am pupat, aveți grijă de natură!

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE
One thought on “Misterele Trovanților de la Ulmet atrag o mulțime de turiști. De ce sunt oamenii nemulțumiți”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *