Din păcate timpul nu îl putem da înapoi, ceea ce s-a întâmplat este ireversibil, dar cei decedați sunt eroii noștri, eroii epocii moderne, care se luptă cu altfel de pericole, iar memoria lor trebuie să rămână veșnic vie.

Astăzi, se împlinesc 17 ani de la tragedia de la Mihăileşti, când un camion încărcat cu azotat de amoniu a luat foc şi a explodat.

Ziua de 24 mai 2004 va rămâne una din cele mai triste zile din istoria pompierilor buzoieni. An de an, cei șapte eroi pompieri sunt memoria vie a istoriei noastre, cinstirea și prețuirea faptelor acestora fiind eternă. Astfel, în data de 24.05.2020, începând cu ora 11:30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău va organiza o manifestare comemorativă la monumentul din localitatea Mihăilești, aducând un omagiu celor care au fost: maior post mortem – Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem – Necula Romeo, sublocotenent post mortem – Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem – Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem – Stan Silviu, sublocotenent post mortem – Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem – Oprea Florentin Valentin. Participanții vor respecta principiile impuse la instituirea stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

18 oameni, printre care 7 pompieri şi 2 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi în urma deflagraţiei.

Supravieţuitorii tragediei şi rudele celor care au murit atunci au venit la locul unde s-a petrecut tragedia, iar în toate subunităţile de pompieri din Buzău s-a ţinut un moment de reculegere.

Foto: Ciprian Sterian

În dimineaţa zilei de 24 mai 2004, în jurul orei 5.40, a sunat alarma. La un camion încărcat cu îngrăşământ, care derapase, s-a raportat un incendiu, pe drumul european E 85, la intrare în localitatea Mihăileşti.

Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, jurnaliștii Antenei 1

Reporterul Antena 1 Elena Popescu şi cameramanul Ionuţ Barbu au fost primii jurnalişti ajunşi la Mihăileşti. Doar caseta video a supravieţuit exploziei care a urmat.

Pentru supravieţuitori, amintirea doare şi acum. Astăzi, şi-au plâns colegii lângă troiţa ridicată în memoria lor, în curtea unităţii din Buzău.

Nici Alessandra Stoicescu nu i-a uitat. În urmă cu un an, invitată la emisiunea de pe Antena3, “Subiectiv”, aceasta nu şi-a putut stăpâni lacrimile. 

,,Mi se întâmpla destul de rar să nu pot să-mi stăpânesc lacrimile, dar atunci a fost un moment dificil. Sunt foarte multe sentimente pe care le am în acest moment. În ziua respectivă, încercam să ne mobilizăm, încercam să nu conştientizăm ce s-a întâmplat pentru ca acest lucru te doboară. A fost greu să vezi ca doi colegi nu mai erau cu noi pur şi simplu, într-o secundă, dintr-o sumă de greşeli. Şi-e foarte greu să înţelegi. La câteva ore de la tragedie, autorităţile se grăbeau să acopere totul şi să redea drumul circulaţiei”.


Două autospeciale au plecat spre locul accidentului. La scurt timp după ce au ajuns, a urmat o explozie devastatoare în urma căreia 7 pompieri au murit şi maşinile de intervenţie au fost distruse.

9 localnici sau persoane care se aflau întâmplător la faţa locului au fost şi ele ucise de suflul exploziei.

Aceeaşi soartă au avut şi doi jurnalişti care au ajuns primii la faţa locului. Supravieţuitorii îşi amintesc cu groază ce s-a întâmplat în acea dimineaţă de mai.

Sorin Tescan, supravieţuitor: “Este o durere… o trăiesc aproape zi de zi prin prisma serviciului. Este greu şi după 16 ani şi cred că şi după 20 de ani pentru mine va fi greu, pentru că eu ştiu ce a fost acum 16 ani aici, ce s-a întâmplat aici. Vin cu un respect faţă de colegii mei care acum 16 ani au murit lângă mine.”

George Creţu, ISU Buzău: “Au trecut 16 ani de la cea mai mare tragedie înregistrată în istoria pompierilor buzoieni pot spune. An de an suntem prezenţi la Mihăileşti pentru a ne face datoria, pentru a-i cinsti şi pentru a-i onora pe cei 7 eroi pompieri din rândurile noastre care au dat dovadă de curaj şi devotamentul suprem.”

Vineri, la monumentul ridicat în memoria celor ucişi în tragedie, s-au depus coroane de flori şi s-a ţinut o slujbă. Colegii militarilor şi rudele victimelor au aprins o lumânare şi s-au recules la locul în care cei dragi au plătit cu sacrificul suprem.

Rudele pompierilor ucişi în explozia de la Mihăilești nu îşi găsesc nici astăzi liniştea şi spun că le este foarte greu să treacă peste cele întâmplate atunci.

Cristina Stan, sora unui pompier: ”Să nu uite niciodată că aici şi-au dat sufletul, şi-au dat viaţa, au venit să salveze o viaţă şi nu s-au mai întors niciodată.”

Lucica Necula, mama unui pompier: ”Sărbătoare nu mai e, Paşte nu mai e, Crăciun nu mai e, Anul Nou nu mai e, trăim aşa fără el, e greu. Şi ne e dor de el, ne taie sufletul, respiraţia.”

Vinovaţi de tragedie au fost găsiţi directorii firmei de transport la care era înregistrat camionul. Dar şi fostul director al combinatului Doljchim, unde se producea azotatul de amoniu. Ei au fost condamnaţi la câte 4 ani de inchisoare, iar firmele lor au plătit despăgubiri de sute de mii de euro către rudele victimelor.

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *