Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna noiembrie pentru a şasea lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2014, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Creşterea înregistrată luna trecută a reprezentat cel mai mare salt înregistrat pe parcursul unei singure luni după iulie 2012, a anunțat FAO, potrivit Reuters, citată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În noiembrie, acest indice a crescut până la 105 puncte, de la o valoare de 101 puncte în luna octombrie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 101,9 puncte).

Cauza creșterii record a prețurilor la alimente

Factorul principal care a stat la baza saltului de luna trecută a fost creşterea cu 14,5%, de la o lună la alta, a preţului uleiurilor vegetale ca urmare a unei majorări a preţurilor la uleiul de palmier în condiţiile scăderii stocurilor mondiale. „Similar, preţurile la ulei de rapiţă şi uleiul de floarea soarelui au continuat să crească pe fondul livrărilor limitate”, a adăugat FAO.

Preţurile la cereale au înregistrat o creştere mai modestă de 2,5% în noiembrie, preţurile la zahăr au urcat cu 3,3%, iar preţurile la lactate au urcat cu 0,9%.

Sursa Digi 24

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *