Cazul lui George Blake a fost printre cele mai cunoscute în Războiul Rece, alături de cazul grupului de agenți dubli britanici cunoscut sub numele de Cambridge Five. Deși a lucrat separat de Cambridge Five – un inel de spionaj al foștilor studenți din Cambridge care au transmis informații Uniunii Sovietice – Blake a spus că a cunoscut doi dintre ei, Donald Maclean și Kim Philby.

A evadat din Olanda în cel de-Al Doilea Război Mondial după ce s-a alăturat rezistenței olandeze ca curier și a ajuns în Marea Britanie în ianuarie 1943. După ce s-a alăturat marinei britanice a început să lucreze pentru MI6, în 1944.

După război, Blake a lucrat în orașul german Hamburg și a studiat limba rusă la Universitatea Cambridge înainte de a fi trimis în 1948 la Seul unde a adunat informații despre Coreea de Nord comunistă, China comunistă și Orientul îndepărtat sovietic. A fost arestat după începerea războiului coreean în 1950, iar în timpul petrecut într-o închisoare nord-coreeană,  a devenit un comunist convins, citind lucrările lui Karl Marx și simțindu-se revoltat de bombardamentele SUA în Coreea de Nord.

După eliberarea sa în 1953, s-a întors în Marea Britanie și în 1955 a fost trimis de MI6 la Berlin, unde a adunat informații despre spionii sovietici, dar a transmis și Moscovei informații despre operațiunile britanice și americane.

Demascat ca spion sovietic în 1961, Blake a fost condamnat la 42 de ani de arest în închisoarea londoneză Wormwood Scrubs. El a scăpat în 1966 cu ajutorul altor deținuți și a doi activiști pentru pace și și-a petrecut restul vieții în Uniunea Sovietică și apoi în Rusia, unde a fost dus ca erou.

A primit numele rus Georgy Ivanovich și a fost medaliat de Vladimir Putin în 2007, deținând gradul de locotenent colonel în KGB.

Într-un interviu acordat Reuters la Moscova în 1991, Blake a spus că a crezut că lumea se află în ajunul comunismului și că “a fost un ideal care, dacă ar fi putut fi atins, ar fi meritat cu adevărat”.

Într-un mesaj de condoleanțe publicat de Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Blake este un profesionist cu un curaj deosebit, “care a adus o contribuție neprețuită la paritatea strategică globală și la pace”.

Sursă: Reuters

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *