Primarul Buzăului – C-tin Toma, a lăsat pe mâna fiicelor sale un domeniu de 60 de hectare de pădure în munţii Buzăului, unde se află și fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu. Oana şi Adriana Toma vor să pună în aplicare cunoştinţele de turism învăţate la Londra, Paris, New York şi Buenos Aires şi să facă din Hadar Chalet refu-giul managerilor sufocaţi de deadline-uri şi locul unde se iau decizii pentru businessuri de milioane de euro.

„Când am studiat administrarea afacerilor la universitatea americană din Paris, lucrarea mea de licenţă a fost tocmai despre cum pot lupta boutique hotelurile cu lanţurile internaţionale. A fost o coincidenţă că am ajuns acum să mă ocup de acest proiect. Nu m-am gândit că o să fie afacerea mea şi că voi implicată într-un important proiect antreprenorial atât de repede după terminarea şcolii.“ Oana Toma, 30 de ani, şi sora ei cea mare, Adriana, fiicele primarului buzoian Constantin Toma, fost proprietar al grupului Romet, îşi petrec cea mai mare parte a timpului la limita de judeţ dintre Buzău şi Covasna, în masivul Podu Calului din munţii Buzăului.

businessmagazin.ro – 2015

„Nu ne-a atras vreuna dintre celelalte companii ale grupului pentru că sunt prea tehnice. Erau vane, fluture şi stingătoare, lucruri pe care mi-ar fi luat mult timp să le desluşesc pentru că este dificil să vinzi ceva ce nu înţelegi. Am călătorit foarte mult şi am înţeles că acest domeniu ni se potriveşte cel mai bine. Am încercat să lucrez cu tata după ce am revenit acasă, dar ideile noastre diferă. În acest business din turism avem libertate totală de decizie“, spune Oana despre afacerile liderului din industria de echipamente pentru apă din România, iar sora ei o completează: „Visam să mă fac diplomat, deci am studiat politică internaţională, după care mi-am dat seama că sunt mai potrivită pentru antreprenoriat. Am fost crescute mai independent şi nu ni s-a indus ideea să devenim ingineri. Am învăţat apoi management în turism şi am lucrat în domeniu, însă e foarte greu să aplici cunoştinţele de management dobândite în turism în domeniul industrial“.

”Tăticu” a obținut domeniul în urmă cu 20 de ani

Locul a intrat în proprietatea familiei Toma în urmă cu aproape 20 ani şi cuprinde 60 de hectare de pădure, din care 30.000 de metri pătraţi de grădini. Cabana a fost construită în 1985 pentru fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu, devenind până în 1989 locul de vânătoare preferat al dictatorului. Situată în creierii munţilor între Crasna şi Gura Siriului, la 900 de metri altitudine, dar departe de orice urmă de civilizaţie, Cabana Hadar a fost modernizată şi reamenajată în ultimii ani şi pusă în circuitul turistic, după ce a funcţionat ani la rând doar pentru cercuri restrânse de vânători pasionaţi.

În acest domeniu, familia Toma are mai multe solarii cu flori. În primăvară, primarul a adus ghiocei de pe domeniul ficelor și i-a plantat în municipiul Buzău.

Cea mai mare parte a investiţiei s-a îndreptat către utilităţi, energia electrică fiind produsă prin panouri solare şi o microhidrocentală, iar apa fiind captată de la un izvor. Apoi, carnea şi legumele folosite în meniurile de la Hadar Chalet sunt din producţie proprie, familia Toma deţinând şi o mică fermă ecologică construită inclusiv în scopul de a aproviziona afacerea din turism. Oana şi Adriana îşi folosesc rar telefonul, doar pentru Facebook şi WhatsApp, pentru că la Hadar semnalul de la mobil lipseşte.

Cele două surori ţintesc segmentul corporate pentru a acoperi perioadele cu cerere scăzută – lunile de iarnă şi inter-valul luni-joi al săptămânii –, numărul de turişti crescând spre capacitate maximă în iulie şi august şi în perioada sărbătorilor. De asemenea, sectorul de evenimente va genera o parte din venituri, preţul pentru o nuntă la Hadar pornind de la 7.000 de euro.

În vizorul surorilor Toma au intrat şi chiriaşii din cadrul complexului rezidenţial de lux Stejarii, deţinut de antreprenorul Ion Ţiriac, unde locuieşte una dintre cele mai numeroase comunităţi de expaţi din România, dar şi clientela centrului de wellness Pescariu Sports & Spa, dezvoltat de tenismanul Dinu Pescariu – „tarifele noastre limitează foarte mult potenţialul de pe piaţa românească“. Oana şi Adriana vorbesc despre cheia din acest business numită „personal“, o sarcină destul de dificilă dat fiind că cel mai apropiat oraş se află la mai bine de 20 de kilometri distanţă, iar angajaţii nu pot pleca acasă zilnic.

Brandul Ceauşescu este de ajutor în atragerea turiştilor mai ales în segmentul de vârstă sub 35 de ani al turiştilor din România – „unii spun că dacă a decis să construiască o cabană aici atunci cu siguranţă a avut motive întemeiate, pentru că putea să aleagă orice loc din România“ -, printre argumentele optării pentru această zonă din munţii Buzăului fiind încărcătura energetică ridicată şi diversitatea faunei.

„Turiştii străini reacţionează foarte bine când aud de Ceauşescu şi cred că România ar trebui să exploateze mult mai mult acestă nişă. Ei vor să le audă povestea, să mănânce acelaşi meniu şi să vadă apartamentele în care locuiau cei doi soţi, pentru că stăteau în camere separate.“ Momentan, vânătoarea nu mai intră în pachetul de servicii din oferta Hadar Chalet. Surorile Toma au preluat însă misiunea de a vâna turişti şi de a-i convinge că pot găsi la trei ore şi jumătate de Bucureşti alternativa unui weekend la Viena sau Zürich. De asta depinde aducerea businessului la potenţialul de 500.000 de euro pe an, cu o marjă de profit de 40%..

Nu e de mirare că afacerea a ajuns pe mâna fetelor, ”tăticul” a ajuns să aibe datorii la bănci și să fie cercetat penal, fapt care a fost nevoit să dea mai multe proprietăți de pe numele său pe numele ficelor. Una dintre proprietăți este locuința primarului de pe strada Bucegi ce a intrat în proprietatea ficelor.

Costul unui sejur în fosta cabană a lui Ceaușescu pleacă de la 1,420 ron și se ridică la 2,280 de ron. Probabil doar baronii locali și turiștii străini pot ajunge în cabana familiei Toma.

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *