Primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că deocamdată nu a reușit să găsească un furnizor de gaze pentru încălzirea populației în iarna care urmează, în condițiile în care actualul contract este valabil până în luna septembrie. „Nu numai noi suntem în această situație”, a declarat edilul, care este și președinte executiv la Asociația Municipiilor din România, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Ce a spus primarul Buzăului, Constantin Toma, pe B1 TV, despre problemele cu furnizarea de gaze
Întrebat care este situația la Buzăi și în țară, având în vedere că fostul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițianu tocmai declarase că sunt probleme foarte mari cu contractele unităților administrativ-teritoriale pentru furnizarea de gaze, primarul Buzăului a explicat: „Așa este, din păcate, ofertele pe care le avem în momentul acesta sunt de domeniul absurdului. De exemplu, pentru 1 MW de gaze – 3.000 de lei, ceea ce este incredibil. Așa cum se știe, noi avem până în 31 martie acei 370 de lei cu TVA cu tot pe care noi ar trebui să îl plătim, la nivelul municipiilor, și diferența până la 1.000 sau până la 3.000 de lei – dar nu avem în momentul acesta furnizor – să plătească Guvernul”.
„E o situație de neînțeles, pentru că în momentul acesta sunt foarte multe municipii – așa cum știți, sunt și președinte exercutiv la Asociația Municipiilor din România, am vorbit cu mulți colegi și nu au contracte, inclusiv Buzăul. Noi, în momentul acesta, avem doar până în luna septembrie și nu am găsit un furnizor în momentul acesta”, a adăugat oficialul.
„Nu vine nimeni”, a punctat Constantin Toma.
Întrebat dacă problema este că Guvernul nu le plătește furnizorilor banii, primarul a afirmat: „Posibil. E și o situație, dar pe partea cealaltă, în momentul în care tu ești acționarul majoritar sau acționarul unic la Romgaz, de exemplu, și dai, de exemplu, la București, la Primăria Capitalei, Termoelectrica, îi dădeai cu 150 de lei MW, iar noi trebuie să luăm prin intermediari gaz, care este în general tot de la Romgaz”.
„Ar trebui aici, fiind statul proprietar acolo, să stabilească ca prioritate – și cred că este o prioritate – încălzirea populației în această iarnă. În această cauză ar trebui Guvernul să se implice direct, să ne asigure acest furnizor sau alt furnizor la prețul, la care dorește Guvernul, este treaba lui”, a mai spus el.
Întrebat ce se va întâmpla dacă nu reușește să încheie un nou contract, Constantin Toma a explicat: „Nu numai noi suntem în această situație. Păi, ce să se întâmple? N-o să mai livrăm apă caldă deocamdată, din septembrie, și pe urmă, de la 1 octombrie, când în mod normal se furnizează căldură, nu vom mai furniza căldură”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă: b1tv.ro
Păi Distrigaz( engie) nu ecla voi in Buzău..sau ăștia doar îl transportă???