Potrivit Rezoluţiei nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este desemnată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău doreşte să susţină proiectulprin organizarea unor acţiuni specifice de tipul „Ziua Porţilor Deschise” Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, în data de 13 octombrie, atât la reşedinţa instituţiei din municipiul Buzău, cât şi la sediile subunităţilor de intervenţie din judeţ (Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Sărat, Stația de Pompieri Mărunţişu, Punctele de Lucru Pietroasele, Beceni, Nehoiu și Padina) între orele 0900-1400.

În cadrul acestor acţiuni vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire al acestora, precum şi tehnica de intervenţie cu care echipajele participă la misiunile de salvare.

De asemenea, vor fi organizate puncte de informare preventivă unde vor fi diseminate informaţii din domeniu, ce vor avea ca scop popularizarea şi conştientizarea populaţiei, cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună – atât a autorităţilor, a instituţiilor, cât şi a cetăţenilor – şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

Reguli  generale de comportament în caz de dezastre

  • rămâneți calmi;
  • ascultați mesajele transmise de posturile de radio și televiziune;
  • respectați indicațiile autorităților locale;

            Sfaturi practice în caz de situații de dezastru

  • stabiliți din timp un loc de întâlnire, cu apropiații dumneavoastră;
  • stabiliți un mijloc de comunicare;
  • toți membrii familiei dumneavoastră să aibă asupra lor documente de identitate sau un alt însemn cu date personale;
  • să aveți pregătită o trusă de urgență care să includă lanternă și baterii de rezervă, medicamente și alte obiecte de prim ajutor, haine adecvate sezonului, o listă cu telefoane de urgență, un radioreceptor, alimente și rezerve de apă pentru câteva zile.
RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *