În fiecare an, pe data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să evidențieze preocuparea lor pentru conservarea, îmbunătăţirea și îngrijirea mediului înconjurător. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

UNEP reprezintă autoritatea de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU.
Misiunea UNEP este să ofere o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare.
Anul acesta, Ziua mondială a mediului are ca temă : Restaurarea ecosistemelor, pentru a aminti valoarea ecosistemelor și a pericolelor cu care acestea se confruntă.

Ecosistemele reprezintă rețeaua vieții pe Pământ. Un ecosistem cuprinde toate organismele vii și interacțiunile dintre ele într-un loc dat.
Semnalele de alarmă, trase de către specialiști, dar și de către iubitorii naturii și ai mediului înconjurător, s-au transformat, din păcate, în ultimii ani, în recomandări, frecvent șablon, îmbrăcate în exprimări care nu reușesc să convingă și să schimbe reacții sau mentalități. Primii care admit acest fapt sunt tocmai oamenii de știință, specialiștii sau biologii invocați.

REDEFINEȘTE! RECONSTRUIEȘTE! RESTAUREAZĂ!
ACUM E MOMENTUL

Iată câteva sfaturi prin care putem contribui la restaurarea ecosistemelor și implicit a întregii planete:
Reducere, reutilizare, reciclare

Prin reciclarea a doar jumătate din ceea ce folosiți într-o gospodărie, poluarea se reduce, anual, cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.
Ponderație în încălzire versus aer condiționat

Oricât ar conta confortul personal, excesul nu se justifică, așadar optați pentru soluții moderne de izolare a casei, deci pentru economii la energie, atât iarna, cât și vara. Poluarea se reduce cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).
Becuri economice

Până la 95% din energia pe care o consumă un bec clasic este transformată în caldură și nu în lumină, ceea ce îl poziționează drept extrem de ineficient pentru iluminat.
Cea mai eficientă soluție? Becurile cu LED-uri. LED-urile sunt diode semi- conductoare cu o eficiență de până la 80% mai mare și o durată de utilizare de până la 10 ori mai ridicată. Emit mult mai puțină căldură, deci scad necesitatea folosirii aparatelor de aer condiționat.
Pentru producerea a 1 MegaWatt se emit ~ 430kg CO2 în atmosferă, deci dacă folosiți astfel de becuri economisiți aproape 90% din energia electrică pe care ați fi consumat-o cu un bec obisnuit.
Mașina…mai puțin, mai responsabil

Rămân variantele: mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun.

Produse eficiente energetic

Spre exemplu, mașină cu un consum mic. La fel și produsele necesare casei. Evident, la pachet cu evitarea a tot ceea ce înseamnă plastic în exces sau materiale ce nu pot fi reciclate.

Apă caldă cu măsură

În loc de o apă fierbinte pentru duș sau baie, ideală este varianta cu ceva grade mai în jos. Capetele de duș cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apă. În egală
măsură, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încalzită la mașina de spălat.

Lumina

Când stați acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu în toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.
Când plecați de acasă, închideți becurile și scoateți din priză aparatura electronică.

Energii alternative

Conform unui studiu publicat pe Frontiers, rata reciclării individuale este compusă din trei categorii: reciclarea acasă, la birou și în concedii. Comportamentul responsabil față de mediu este influențat de mai mulți factori, personali sau sociali, cum ar fi: educație, hobby-uri, principii sau proximitatea centrelor de colectare, spații de depozitat deșeuri acasă.
3% dintre respondenți nu reciclează deloc, 15% nu iau în considerare materialele din care sunt fabricate ambalajele și 30% cumpără tot ce își doresc fără a lua în calcul consecințele față de mediu. Astfel, în unele țări deșeurile ajung zilnic la 700.000 tone!

Ziua Mediului trebuie sărbătorită în fiecare zi!

RAPID SUPER SERVICE
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *