Zilele Râmnicului au fost marcate prin activități culturale. De data aceasta, lectura a fost combinată cu istoria și farmecul locului. Activitățile au fost de tot felul. Mai mulți oameni le-au vorbit copiilor despre trecut, într-o manieră atractivă.Din poveștile istorice, tinerii au putut afla lucruri noi despre oraș. Istoria a fost un punct de reper, pentru a le arăta că viitorul orașului este în mâinile lor.

Prima zi a debutat cu conferința „Apariția și evoluția cultului marianic în Imperiul Bizantin”. Biblioteca Municipală Corneliu Coposu din Râmnicu Sărat a fost gazda evenomentului. Conferința a fost suținută de Silviu-Gabriel Cojocaru și moderată de Cristi Rusin, ambii masteranzi ai Facultății de Istorie din cadrul Universității din București.

Subiectul principal al conferinței a fost Maica Domnului, care din 2008 a fost declarată ocrotitoarea orașului.Scopul prinicipal al conferinței a fost de a demonstra că Maica Domnului reprezintă pentru creștinii un model autentic de puritate, smerenie, îndelungă răbdare, bunătate și dragoste

Săptămâna aceasta s-a desfășurat și proiectul „O carte pe zi. Acest proiect s-a desfășurat în mediul online, acolo unde au fost publicate mai multe recenzii făcute de tineri. Dar, săptămâna aceasta tinerii au făcut recenziile unor cărți despre Râmnicu Sărat.

Principalul scop al proiectului a fost ca o carte din fondul bibilotecii să câștige atenția oamenilor, care mai apoi ar putea să o împrumute.

În următoarea zi, bibliotecarii alături de membrii clubului de lectură„ Ora poveștilor” și „Prietenii cărților” au pornit pe urmele râmnicenilor de altă dată. Tema activității a fost „ Râmnicul de ieri și de azi: Pe urmele râmnicenilor de altă dată”. Printre obiectivele vizitate se numără: Muzeul Municipal „Octavian Moșescu”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Casa „Octavian Moșescu” și Primăria Municipiului Râmnicului Sărat.

Această activitate s-a realizat cu sprijinul administratorei Casei Moșescu, Victoria Măciucă; administratorului public, Florin Ceparu; părintelui Gheorghe Bivolaru , domnului Alexandru Măciucă, directorul muzeului și domnului Laurențiu Selegian, muzeograf.

Cluburile de lectură s-au desfășurat într-un mod unic. În cadrul cenaclului „Ora poveștilor” și „Prietenii cărții”, s-a desfășurat „Atelierul de voievozi” ,care a avut ca temă „Sfinții martiri brâncoveni”. Aceasta a fost dezbătută alături de invitații speciali, anume preotul Gheorghe Bivolaru și membrii corului Voci Cristaline, coordonat de soții Mustățea Gina și Sorin. Cei mici au avut parte și de o mică surpriză. La finalul activitășii, aceștia au primit invitații la filmul Monsters Inc. Acesta a rulat duminică, la Casa de cultură.

În cadrul clubului de lectură, corul Voci Cristaline a suținut o interpetație. Tot în aceeași zi a avut loc și un schimb de cărți. Evenimentul a avut loc în zona centrală, mai exact în fața magazinului Victoria. Activitatea a fost una simplă. Oamenii donau cărți citite, iar gestul le era răsplătit cu o altă carte din cele aflate în acel loc.

By Olteanu Mariana

Între identitate şi schimbare, prefer schimbarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *