Smeeni-ul se numără printre puținele localități buzoiene unde, în fiecare an pe 6 ianuarie, de Bobotează animalele sunt botezate. Obiceiul este unul moștenit de secole și încă se mai păstrează și în zilele noastre. Deși sunt pe an ce trece din ce în ce mai puțini la număr, cei mai favorizați sunt caii, care sunt plimbați în această zi la biserică pentru a fi stropiți cu apă sfințită de către preot.

Dacă apuci să străbați localitatea de la un capăt la altul în această zi, nu ai cum să nu observi pe la porțile bisericilor, cum oamenii se înșiră cu caii la rând, în așteptarea momentului în care apa este sfințită, iar preotul iese la poarta bisericii,  stropind fiecare animal ce trece galeș prin fața sa.

Cei care vin cu caii la biserica sunt tinerii, iar bătrânii spun că odată botezații animalele au putere de muncă și sunt sănătoase tot timpul anului. Se spune că cei care își botează caii din gospodărie vor avea un an foarte bun, cu recolte bogate și bunăstare în familie. Oamenii sunt convinși că dacă animalul este binecuvântat, acesta va munci cu spor și va ajuta la treburile din gospodărie, fără să fie nărăvaș. Mai mult, oamenii cred că el ar trebui să fie purificat întocmai ca stăpânii lor care merg la biserică în căutarea iertării și căinței.

Citește întregul articol pe smeeni.com!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *