Obiceiurile de consum ale buzoienilor sunt bine definite de mulți ani, majoritatea nici nu știu ce bagă în gură și nici nu le pasă prea mult, din moment ce unii producători folosesc pesticide în exces, dar au în continuare clienți fideli.
Te numeri printre ei? Sau pentru tine contează calitatea fructelor și legumelor pe care le cumperi pentru alimentație?
Situația de azi nu putea să se întâmple dacă nu exista nepăsarea consumatorilor. O nepăsare iresponsabilă, care poate duce la multe boli grave și la o speranță de viață redusă. Opoziția din Buzău încearcă să trezească interesul cetățenilor pentru a consuma produse sănătoase, pentru a se feri de comercianții care vând produse suspecte. Este acesta un subiect important în Buzău?
Consilierul local Irinel Cîrstea a lansat această temă:
În ultimii ani, s-a constatat o creștere alarmantă a cazurilor de legume contaminate cu nitriți, un compus chimic care poate fi dăunător sănătății noastre sau pesticide în general.
Din acest motiv, este esențial să se introducă în piețele buzoiene teste rapide pentru depistarea legumelor neconforme, astfel încât consumatorii să fie protejați împotriva consumului de produse nesigure pentru sănătatea lor.
Adoptarea unor astfel de teste ar fi un pas important în direcția protejării sănătății publice și ar contribui la prevenirea unor probleme grave de sănătate. În plus, ar încuraja producătorii să se concentreze pe calitatea produselor lor și să reducă utilizarea substanțelor chimice dăunătoare.
O investiție mică din buget pentru sănătatea cetățenilor!
La rândul său, senatorul Vlad Pufu a lansat public o petiție, în urmă cu doar câteva ore. Petiția se regăsește AICI și face parte din efortul de educare al consumatorilor, pentru care s-au unit mai mulți lideri ai opoziției. Dacă vom avea consumatori educați, atunci producătorii vor trebui să țină cont de exigențele acestora. În textul petiției se menționează:
Oamenii trebuie să știe ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în piețele din Buzău, pentru depistarea substanțelor neconforme din legume și fructe!
Sunt prea puține probe prelevate în piețe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători.
Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din piețe! Este o măsură esențială pentru protejarea sănătății buzoienilor, care elimină, în același timp, și suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor onești, care nu folosesc substanțe periculoase pentru creșterea producțiilor. În același timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanțe să o mai facă.
Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depășirea nivelului maxim admis de substanțe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunțită.
Dar folosirea testelor rapide poate stopa vânzarea unui produs suspect către consumatori, până la confirmarea sau infirmarea prezenței unor factori toxici prin analize, protejându-le, astfel, sănătatea.
Semnează aici dacă vrei ca Primăria Buzău să introducă testele rapide pentru legume și fructe în piețe!
Este de așteptat ca numărul semnatarilor acestei petiții să crească, pe măsură ce ea ajunge la cunoștința a cât mai mulți buzoieni.
Consilierul local Irinel Cîrstea a declarat pentru reporterul Știri din Surse Buzău că testele rapide se fac în teorie la Piețe, Târguri și Oboare, că este foarte ușor să faci astfel de teste rapide, dar nu se vrea. Aceste teste nu pot fi folosite ca probe, pentru că nu sunt omologate, dar pot indica acolo unde există suspiciuni. Mai departe produsele suspecte pot fi trimise pentru analize către un laborator omologat, iar dacă se constată depășiri ale valorilor maxime admise, toată marfa este confiscată.
De ce nu vrea Primăria Buzău să testeze produsele din piețe? Nu vreau să construiesc aici o teorie a conspirației, deși nu prea e loc de altceva în fața refuzului Primăriei. Poate că dacă mai mulți buzoieni vor semna petiția, Primăria va trebuie să țină cont de ei.
Dacă totuși Primăria nu dorește teste pentru fructele și legumele care se vând în piețele administrate de către societatea Piețe, Târguri și Oboare, nu este exclus ca în curând să apară o inițiativă cetățenească, prin care buzoienii să se organizeze și să trimită singuri mostre către laboratoare. E posibil și e continuarea firească a nemulțumirilor care există acum într-o parte a comunității.
E clar că există cerere pentru rezultate. Chiar dacă e vorba doar de o minoritate, cei care doresc să știe dacă produsele pe care le consumă sunt sănătoase sunt dispuși chiar să plătească un preț mai mare, în care sunt incluse și analizele de laborator, pentru a avea siguranță.
Primăria trebuie acum să decidă dacă îi reprezintă pe toți buzoienii, sau consideră că minoritățile pot fi omise. Da, consumatorii responsabili sunt o minoritate, din păcate. Dar luptă pentru o cauză justă și pentru sănătatea tuturor. Vom vedea câți semnatari va strânge această petiție, dar oricâți ar fi, Primăria ar trebui să țină cont de ei!
