Vot Diaspora.Programul de vot în străinătate se prelungește în toate cele trei zile până la miezul nopții dacă e coadă

Dacă vrei să votezi la o secție de votare, poți să te înscrii în registrul electoral pe website-ul pus la dispoziție de AEP (Autoritatea Electorală Permanentă). Va trebui să le furnizezi o serie de informații cu caracter personal: nume, prenume, CNP, precum și localitatea și statul unde vrei să votezi. În plus, va trebui să atașezi și o fotografie sau copie scanată a actului de identitate.

Programul de votare la secțiile din străinătate se poate prelungi la alegerile prezidențiale până la ora 23.59, în toate cele trei zile în care se desfășoară scrutinul. Anunțul a fost făcut luni de șeful Autorității Electorale Permanente(AEP), Constantin Buică.

În primul rând, votarea se poate prelungi în străinătate pe toate cele trei zile, potrivit legii, orice votare se poate prelungi peste ora 21.00, putem merge până la ora 23.59. Condiția este să fie cetățeni. Președintele constată că există cetățeni în afara secției de votare și atunci stabilește ora de votare până la 23.59, după care dispune închiderea secției de votare. Totul depinde de situația efectivă din teren”, a explicat Buică, citat de Mediafax.

Șefui AEPa precizat că, în prezent, se desfășoară un proces de instruire a celor care vor folosi tabletele de vot la secțiile din Diaspora. „Suntem în proces încă de instruire și dezvoltare a acestor persoane care vor opera în secțiile de votare în străinătate, iar această etapă cade în sarcina Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, și al nostru, care suntem suportul general pentru organizarea alegerilor”, a mai spus președintele AEP.

Cetățenii români care se înscriu în registrul electoral vor fi înscriși pe liste permanente dedicate diasporei. Cei care nu se înscriu vor putea vota pe liste suplimentare. Dacă te-ai înscris în registrul electoral și ai declarat că vrei să votezi într-un anumit oraș, dar din orice motiv nu mai poți vota acolo, poți vota în orice secție pe listele suplimentare. Data limită de înscriere în registrul electoral este 11 septembrie.

Votarea în străinătate se va desfășura pe parcursul a trei zile. Programul este următorul:

  1. Vineri între ora 12.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
  2. Sâmbătă între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)
  3. Duminică între ora 7.00 (ora locală) și 21.00 (ora locală)


Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59

Documente necesare

În ziua scrutinului trebuie să ai la tine, pentru a putea vota, unul din următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, iar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *