Ediția a II-a 28.05.2021

„ Mult e dulce şi frumoasă

Limba ce-o vorbim,

Altă limbă-armonioasă

Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere

Când o ascultăm,

Și pe buze-aduce miere

Când o cuvântăm.

Românașul o iubește

Ca sufletul său,

Vorbiți, scrieți românește,

Pentru Dumnezeu. ”

Aceste strofe ale lui Alexei Mateevici sunt primele care îmi vin în minte după acest eveniment.

Îmi amintesc cu nostalgie că, la finalul abecedarului trona poezia „ Limba românească”. Am citit-o și recitit-o, până când, am reușit să o spun tare și clar, la oră, în fața doamnei învățătoare și a colegilor. Pe atunci m-au trecut mii de emoții. La fel sau poate și mai emoționați s-au simțit japonezii, maghiarii, evreii și grecii, ce azi, ne-au vorbit așa de frumos în limba română.

 Iubesc limba și cultura japoneză cu aceeași intensitate pe care, cred eu, că o au niponii ce aleg să trăiască la noi în țară.

La invitația domnului Yusuke Sumi, am participat azi, pe Zoom, la prezentările pe care străinii le-au făcut în limba română. Au vorbit foarte frumos despre noi, s-au străduit ca mesajul lor să fie clar și pe înțelesul oricărui nativ român. Felicitări din inimă!

Perecepția străinilor față de noi nu s-a schimbat (un popor săritor, bun), chiar dacă realitatea nu e chiar așa de roz.

Cu acest prilej, am aflat că în Japonia nu prea sunt știri despre România sau dacă sunt au legătură cu Marea Britanie, Franța…

Ce spui, Mamă Românie, punem și noi osul la treabă să ne vedem frumos și bine? Știam de lipsa câtorva litere din alfabetul nipon și de cât de greu vă este să le folosiți în româna vorbită și scrisă. Cu toate astea nu vă descurajați! Până și nouă, nativilor, ne e greu să ne vorbim propria limbă uneori, face greșeli, o stâlcim…Important e să o vorbiți! Noi vom înțelege cumva mesajul. Pe tot parcursul întâlnirii mi-au răsunat ca un ecou în ureche „ce bine, ce bine!”, „foarte bine!”, acestea sunt încurajările lui sensei când pronunțăm corect ceva în limba japoneză. Și dânsul se străduiește să învețe română, ajutat de noi, elevii de la curs, iar noi încercăm să învățăm japoneza. Orice limbă pe care o înveți la început e grea, dar dacă nu te dai bătut vei reuși!

Mi-a plăcut foarte mult azi alături de voi, chiar dacă afară a fost urât și a plouat, în sufletul meu a fost o zi caldă și însorită de vară, datorită vouă!

P.S.: Patria covrigilor rămâne Buzăul!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *