Utilizând tehnologia de ultimă generație de scanare 3D, o companie românească din Buzău a reușit să le ofere turiștilor o experiență uimitoare prin posibilitatea de a realiza un tur virtual al Mănăstirii Bradu de pe Valea Nișcovului. Monumentul a fost scanat în cel mai mic detaliu, cu o marjă de eroare de doar 2 milimetri. Reproducerea de înaltă precizie a construcției a fost realizată cu ajutorul unui scaner laser 3D Trimble X7 și a unui sistem GNSS Trimble R8s, în proiect fiind cooptați 2 specialiști în scanare laser 3D și 2 operatori de prelucrare proiecte BIM.

Vezi aici – vizita virtuală Mănăstirea Bradu – scanare 3D

Scanare record în 4 zile din 250 de stații legate între ele direct în teren

Scanarea laser 3D a fost realizată într-un timp record de doar 4 zile, fiind făcută din 250 de stații care au fost legate între ele prin registrare automată direct în teren, ceea ce scurtează foarte mult timpii de lucru atât la birou, cât și în teren cu acest dispozitiv.

Scanarea laser 3D ne permite să creăm modele digitale detaliate ale obiectelor. Folosind această tehnologie, putem vedea obiectul și toate caracteristicile sale în detaliu fidel. Datele obținute cu scanarea laser 3D sunt foarte precise și se integrează foarte bine în sistemele noastre CAD. Acest lucru ne permite să folosim aceste date în munca noastră rapid și fără erori”, a declarat Florian Iordache, coordonatorul proiectului de scanare 3D a mănăstirii Bradu.

Mănăstirea Bradu, apariție spectaculoasă cu ziduri groase și turnuri robuste

Construcția Mănăstirii Bradu a fost începută în secolul al XVI-lea de către de familia Bădeanu Mihălcescu Cândescu și continuată de către soția domnitorului Mihnea Turcitul, Doamna Neaga, și se află în comuna buzoiană Tisău, pe malul stâng al pârâului Nişcov, fiind un loc preferat atât de enoriași, cât și de turiști.

Cercetările arheologice au stabilit existența unei vieți monahale în vatra acestei mănăstiri chiar de la jumătatea secolului al XIV-lea. Actuala biserică a fost ridicată în cursul secolului al XVI-lea, iar în apropierea anilor 1641-1642 au fost construite turnul-clopotniță și o serie de chilii, presupunându-se că în jurul aceleiași date fusese zidită și incinta patrulateră. Așezământul călugăresc de la Bradu a fost desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 17/29 decembrie 1863, sfântul lăcaș devenind biserică parohială.

Cu o istorie bogată ce o leagă de unii dintre cei mai importanți domnitori ai Țării Românești, dar și cu un aspect impresionant cu ziduri groase și înalte și turnuri robuste pe colțuri, Mănăstirea cetate Bradu devine un important obiectiv tursitic din zona de sud-est a României, ce poate fi vizitat acum, după 160 de ani de la închiderea ei din cauza legii  secularizării averilor mănăstirești, atât fizic, cât și virtual cu ajutorul tehnologiei de scanare 3D de ultimă generație.

Scanarea a fost realizată de BIMCAD (https://bimcad.ro/), o companie 100% românească din Buzău în spatele căruia se află o echipă de buzoieni cu experiență în domeniu ce oferă servicii de scanare și proiectare 3D la standarde internaționale.

BIM este un sistem de modelare a informațiilor despre clădiri care poate fi utilizat pentru proiectarea clădirilor, planificarea construirii lor și managementul intretinerii ulterioare a acestora. Procesul BIM include scanarea, crearea și stocarea datelor exacte, reprezentarea precisă a tuturor aspectelor proiectului, inclusiv sistemele sale de utilități, crearea unei baze de date informaționale. Precizia și utilitatea furnizate de scanarea laser 3D sunt de real ajutor pentru orice arhitect, proiectant, inginer sau constructor. Intervențiile asupra clădirii se pot face intr-o manieră mult mai eficientă având datele scanate în format 3D.

EMAG

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *