România intră în stare de alertă pentru 30 de zile, începând cu 15 mai, a anunțat ministrul de Interne, într-o declarație de presă susținută cu mai puțin de o oră înainte ca aceasta să intre în vigoare. Până acum, nu s-au menționat eventuale amenzi care ar putea fi date celor care încalcă restricțiile.

Art. 1 Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile.

Art. 2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor, aplicabile pe timpul stării de alertă, sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 3 Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri specifice de protecție sanitară se adoptă prin ordin comunal ministrului sănătății și al ministrului cu competență în domeniu.

Art. 4 Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la art. 3, necesare aducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri, autoritățile administrației publice centrale și locale emit acte normative şi acte administrative, potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Art.5 În aplicarea dispozițiilor art.71 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020, privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări și completări prin Legea 20/2020, cu modificările și completările ulterioare, și ale HG nr.557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătății,prin ordin al comandantului acțiunii, măsurile necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, în cadrul acțiunilor de răspuns la nivel național.

Art.6 Prezenta Hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Purtarea măștii va fi obligatorie în spații închise. Se incurajează în continuare munca de acasă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, să asigure măsuri de protecție, inclusiv program decalat, dacă au peste 50 de angajați.

Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare și băuturile, pot fi preparate și vândute în regim de drive-in și take away, ca și până acum.

Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise, cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență.

Arafat a anunțat și prelungirea suspendării zborurilor pentru mai multe țări, pentru încă 14 zile.

Cei care sosesc în țară vor intra în izolare la domiciliu. Cei care vor să stea separați de familie sau încalcă izolarea vor intra în carantină.

Pot fi carantinate clădiri, zone sau localități. De asemenea, rămân în carantină acele localități unde nu a fost ridicată măsura.

Mai multe puncte de frontieră rămân închise, cu excepția lucrătorilor transfrontalieri.

Este permisă deplasarea persoanelor în afara locuinței în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Parcurile se vor deschide, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.

Se instituie interdicția deplasarea în afara localității sau a zonelor metropolitane cu următoarele excepții: deplasare în interes profesional, înclusiv între locuință și locul de desfășurare a activității profesionale, deplasarea în scop umanitar sau voluntariat,  pentru activități agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente, centre de tratament, asistență medicală, îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie.

Se pot face deplasări pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane, deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială; deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Școlile rămân închise.

Descarcă de AICI, noua declarație pe propria răspundere!Descarcă

Cartierul Poștă din municipiul Buzău, rămâne în carantină până la data de 17 mai 2020 (inclusiv).

„În urma adoptării hotărârilor luate în cadrul CNSU, vă informăm că măsura carantinării Cartierului Poștă din municipiul Buzău se menține și după finalul stării de urgență până la finalul termenului de 14 zile prevăzut de OMS 414/2020, până la data de 17 mai 2020 (inclusiv)”, a precizat Institutia Prefectului Judetul Buzau.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *