Ionuţ Anghel, un tânăr din Focșani, avea o boală gravă de plămâni pentru care era necesară operația de transplant pulmonar. La sfârșitul lunii septembrie starea lui se degradase și a fost internat într-un spital din București. Plămânii lui funcţionau la o capacitate de doar 15% și era conectat la un concentrator de oxigen, un aparat care îl ajuta să respire.

 Ionuţ era trecut pe o listă de aşteptare. Ca el mai sunt alţi 8 pacienţi care aşteaptă un transplant pulmonar care să le salveze viaţa. Oameni pentru care fiecare zi care trece înseamnă şi mai multă deznădejde.

”Seară de seară stau de vorbă cu soţia despre cum ar fi…să ne sune telefonul, să ne cheme la transplant, stăm şi aşteptăm, încă mai avem o minimă speranţă, avem un copil de doi ani şi este datoria mea morală să lupt atât interior, cu boala care mă chinuie, cât şi în  exterior, cu cei care ar trebui să facă viaţa posibilă. Aşteptarea este foarte grea, pentru că ea mă vede pe mine că am seri când nu mă pot da jos din pat să merg la toaletă, pentru că rămân fără aer”, spunea Ionuţ Anghel.

Îmi pare nespus de rău și consider că s-a făcut, cel puțin acum un ultima perioadă, absolut tot ce se putea pentru a ajunge în etapa de transplant. Au fost niște discuții cu centre și cu agenția de transplant din Italia pentru a fi operat acolo. Cei de acolo au spus că, la momentul de față, riscurile sunt prea mari și riscă să decedeze la scurt timp după efectuarea transplantului. După ce am primit acest răspuns, am luat legătura cu niște centre din Franța să vedem dacă opinia este aceeași și în această etapă a survenit neferictul eveniment. Răspunsul tuturor centrelor care au fost interogate din Italia a fost că e mult prea riscantă operația, pentru că ar duce inevitabil la deces”, a spus Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, la Digi24.

Întrebat dacă în România se putea face acest transplant, el a răspuns că „pentru a efectua un transplant pulmonar, pacientul se prezintă la acest centru – dacă se poate, este pus pe lista de așteptare, dacă nu, i se oferă negația și urmează să fie transplantat în alte centre din afara țării”.

Zamfir a precizat că acum mai sunt opt pacienți pe lista de așteptare pentru un transplant pulmonar.

Întrebat de ce a durat totuși trei ani pentru o analiză a cazului lui Ionuț Anghel, directorul ANT a răspuns că „pacienții care sunt înscriși pe lista de așteptare, de obicei pentru orice tip de transplant, sunt evaluați periodic, urmând se se stabilească oportunitatea. Au o stare a sănătății fragilă și, ca și la alte organe, există mortalitate pe listele de așteptare, din păcate. Acum când s-a obținut negația, da (a fost evaluat pentru transplant în străinătate, n.red.). La momentul de față, condiția lui medicală nu permitea transplantul din cauza riscurilor”.

Sursa foto – Ionuț Anghel, în reportajul Digi24 realizat în octombrie, și un selfie făcut de el cu câteva zile înainte să moară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *