Cu doar o zi înainte de marea sărbătoarea națională, buzoienii și nu numai, sunt așteptați la muzeu pentru a retrăi/ trăi momentele ce au dus la realizarea UNIRII.

Azi, la inaugurarea expoziției au fost prezenți oameni din cadrul Jandarmeriei Române, cât și prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Mă bucur că în pleiada de activități dedicate Zilei Naționale a României, putem participa la astfel de activități. Cu o colaborare între Muzeul Județean și principalele arme ale M.A.I.

În legătură cu această zi cred că este extrem de important să le arătăm copiilor noștri despre ce a fost vorba. A fost vorba despre 100 de ani, în care nația română a cunoscut transformări esențiale, și, după 100 de ani de jertfe de toate felurile. 100 de ani în care națiunea română a fost mai unită decât oricând și rezultatul a fost unul extrem, extrem de important.

A adăugat prefectul județului.

Discursul dânsului s-a axat mai mult pe copii și pe felul în care aceștia percep războiul, pentru că „avem la graniță război, dar România trăiește vremuri de pace.”

Expoziția de față este un omagiu adus tuturor celor ce au ajutat la UNIREA României. Fie ei politicieni, soldați, oameni simplii, pentru noi, ei sunt eroi. Fără acești oameni azi poate că numele țării noastre ar fi fost cu totul altul, dar idealul, credința și nădejdea au făcut ca sângele pe care și l-au vărsat să nu fie în zadar.

Este o expoziție dedicată atât personalităților politice și militare, care au participat și care au făcut posibil acest moment, însă așa cum îi spune și numele tuturor celor care sunt mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar care au trudit, murit în tranșeele din conflictul 1914-1918.

Și-a început discursul domnul Costache Daniel, directorul Muzeului Județean Buzău

Firul epic al vernisajului începe cu Unirea Principatelor Române, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ce marchează momentul din 1877-1878, obținerea independenței, și se încheie cu 1 Decembrie 1918.

Participarea României la Primul Război Mondial a avut ca scop realizarea unității statale. Astfel, că a doua jumătate a anului 1918 a fost hotărâtoare pentru împlinirea idealului național românesc, așadar ziua de 1 decembrie 1918, va intra în istoria neamul nostru ca data marii unități naționale iar din adunările plebicitare de la Chișnău, Cernăuți și Alba Iulia, se încheia o etapă națională o etapă a întregirilor tuturor teritoriilor românești și a tuturor românilor într-un singur stat. Cu alte cuvinte era începutul României moderne.

A fost lecția de istorie oferită de doamna Marinela Trandafir

Iar lecția a continuat cu evocarea câtorva personalități istorice printre care: Mareșalul Constantin Prezan, Regele Ferdinand I și Putonierul Major Constantin Țurcanul ( Peneș Curcanul). Nu au fost uitați nici soladații buzoinei. Ei au fost așezați la loc de cinste, în vitra muzeului, fiind însciși în brevetele militare, însoțite de curcrea Marelui Război Mondial și de câteva fotografii de epocă.

În fiecare discurs a existat cuvântul „omagiu”, iar acest lucru s-a făcut probabil pentru a nu uita niciodată ce preț enorm am plătit pentru ca azi, pe harta lumii să existe România.

Jandarmeria, reprezentată de domnul Pieru și doamna Rotaru, dacă primul invitat ne-a spus câte ceva despre legile ce au fost în vigoare în acea vreme, doamna Rotaru a despicat firul în patru prezentând până în cele mai mici detalii uniforma de atunci a Jandarmeriei.

Într-o singură sală au încăput mai bine de 100 de ani de istorie. Am retrăit momentele de glorie, dar și cele în care am simțit că ne fuge pământul de sub picioare.

Expoziția este dechisă până pe 4 februarie 2024.

Sursa: Muzeul Județean Buzău

EMAG

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *