Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România începând cu luna februarie. Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor asteaptă să fie aprobată de deputați și odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare actul normativ ar putea fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017, în timpul guvernării PSD.

Proiectul prevede, faptul că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat.

Părinţii care refuză să participe la acțiuni de informare, organizate inclusiv de medicii de familie, cu privire la beneficiile imunizării, pot primi o amendă de până la 10.000. Se poate refuza vaccinarea copilului doar dacă acesta prezintă o reacție adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranța copilului va fi atestată printr-un certificat.

Copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor.

Vaccinurile obligatorii sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatita B.

Autoritățile trebuie să asigure dozele necesare de vaccin.

Sursa DIGI24

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *