Filiala județeană a USRPLUS Buzău este în centrul unui nou scandal de proporții, de data aceasta unul PENAL. Reprezentanții Crucii Roșii Române Filiala Buzău au constatat că în urma postărilor făcute de reprezentanții USRPLUS Buzău, s-au folosit ILEGAL de însemnele Crucii Roșii Române, mai exact: Crucea Roșie pe fond alb.
Acuzații cu iz PENAL pentru reprezentanții USRPLUS în frunte cu antreprenorul de carton – Mihai Răzvan Moraru. Președinta și directoarea Crucii Roșii Buzău i-au contactat pe cei de la USRPLUS pentru a-i informa de ilegalitatea comisă, însă aceștia nu s-au lăsat cu una cu două și și-au continuat drumul.
Drept urmare, convoiul organizat de USRPLUS Buzău a fost tras pe dreapta de polițiști din cauza inscripțiilor, conform reprezentanților Crucii Roșii.
Atât pe drum, cât și la graniță, convoiul USR-ist a fost oprit și de reprezentanții Crucii Roșii Naționale pentru a-i informa de încălcarea legii.
Inițiativa este una de felicitat, însă progresiștii lui Cioloș s-au folosit ILEGAL de însemnele Crucii Roșii. Mai exact, aceștia au asociat imaginea dezolantă a partidului cu imaginea Crucii Roșii, așa cum Adrian Mocanu se dădea președinte de onoare al Crucii Roșii Buzău, dar nu mai avea această funcție de foarte mulți ani.
Președintele Crucii Roșii Buzău, Mădălina Constantinescu, a postat un punct de vedere pe facebook.
,,Folosirea abuzivă a însemnelor organizației Crucea Roșie reprezintă o uzurpare, o încălcare flagrantă a tratatelor de la Geneva prin care se reglementează funcționarea corectă a ajutorului umanitar, periclitează viața voluntarilor și misiunea lor. (…)
Emblema este un simbol care, fie conferă protecție, fie indică apartenența la Mișcare. Fiecare stat parte la Convențiile de la Geneva are obligația de a adopta măsuri care să prevină și să pedepsească, în permanență, orice folosire abuzivă a emblemei. De aceea, statele trebuie să adopte masuri legislative pentru protejarea emblemei de Cruce Roșie”, a scris Mădălina Constantinescu.
De cealaltă parte a baricadei, USR-istul țărănist, fost președinte al PNȚCD Buzău, actual ofițer de presă al progresiștilor de la Buzău, a criticat dur poziția președintelui de Cruce Roșie Buzău. Acesta a caracterizat acuzațiile Crucii Roșii Buzău drept “niște PSD-iști obraznici”.
,,PSD Buzău răspândește minciuni. Probabil plini de invidie că nu vor reuși să strângă atâtea ajutoare pentru Ucraina cât au dus colegii din USR PLUS, ajutați de mulți cetățeni și oameni de afaceri din Buzău, pesedista asta încearcă să ne intimideze.O rog frumos să citească legea 139 din 1995 care permite folosirea emblemei Crucii Roșii pe mijloacele de transport pe timp de pace. Iar în România este pace. Art. 5 litera c. Bonus: articolul 4 din lege descrie emblema Crucii Roșii. Și este diferită de cea utilizată pentru transportul umanitar.Orice convenții internaționale sunt opozabile statului român, dacă nu au fost implementate în legislația națională. De la PSD așteptăm condamnarea agresiunii ruse și retragerea titlului de cetățean de onoare al municipiului Buzău pentru Dan Puric”, a scris Cătălin Avramescu.
Mădălina Constantinescu, critică dur poziția lui Avramescu și anunță că acuzațiile din punct de vedere politic “sunt dezgustătoare”.
,,După atenționarea încălcării legii și a tratatului de la Geneva, un partid politic recunoaște ca s-a folosit de imaginea Crucii Roșii pentru convoiul umanitar, organizat de dânșii! Legea e lege, iar acuzațiile venite din punct de vedere politic sunt dezgustătoare! Dacă voiați să vă faceți imagine pe spatele acestui război, succes!Aici ați incalcat legea grav și veti raspunde penal pentru asta!RUSINE“, a scris Mădălina Constantinescu.
În același context, Mădălina Constantinescu, este asociată direct cu Partidul Social Democrat Buzău, chiar dacă aceasta și-a dat demisia din cadrul Consiliului Local Municipal, neavând nicio funcție importantă în cadrul PSD.
Pe de altă parte, statutul de membru al vreunui partid poate deveni o armă “albă” de o baricadă sau alta, dacă ești PSD-ist ești hoț, iar dacă ești USR-ist ești transsexual sau faci parte din mișcarea LGBT. Această gândire este de condamnat, fiecare pădure are uscături, nu toți membrii PSD sunt hoți și nu toți membrii USR fac parte din mișcarea LGBT.
De menționat faptul că Mădălina Constantinescu a fost chiar colegă de partid cu cei pe care îi acuză că au folosit însemnele Crucii Roșii.
EMBLEMA DE CRUCE ROSIE
Emblema unei cruci rosii pe fond alb a fost adoptata la Conferinta Internationala din 1863 ca semn distinctiv pentru societatile voluntare care asistau soldatii raniti. La randul sau, Conferinta Diplomatica din 1864 a adoptat acest simbol in prima Conventie de la Geneva, ca semn distinctiv pentru serviciile medicale militare. Ideea care a condus la adoptarea emblemei de cruce rosie a fost aceea de a conferi statut neutru celor care asistau ranitii si, astfel, de a asigura protectia acestora pe campul de lupta.
In prezent, folosirea emblemei de catre Societatile Nationale este guvernata de „Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce rosie si semiluna rosie de catre Societatile Nationale”. Acest regulament, adoptat la Budapesta, in noiembrie 1991, a intrat in vigoare in anul 1992.
Emblema este un simbol care, fie confera protectie, fie indica apartenenta la Miscare. Fiecare stat parte la Conventiile de la Geneva are obligatia de a adopta masuri care sa previna si sa pedepseasca, in permanenta, orice folosire abuziva a emblemei. De aceea, statele trebuie sa adopte masuri legislative pentru protejarea emblemei de Cruce Rosie.
Semiluna Rosie a fost adoptata in Conventia din 1929, impreuna cu leul si soarele rosii pe fond alb, semn cerut de Persia, dar, in 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis sa renunte la aceasta emblema si sa foloseasca, in schimbul ei, semiluna rosie.
Având in vedere ca exista tari in care nici crucea rosie, nici semiluna rosie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populatia locala, in anul 2005, statele au adoptat un nou simbol de protectie – Cristalul (rombul) Rosu.
Cine are dreptul sa foloseasca emblema
1. Folosirea protectoare pe timp de conflict (la dimensiuni mari) – semnaleaza combatantilor ca personalul medical al fortelor armate, voluntarii Societatilor Nationale, unitatile sanitare, mijloacele de transport sunt protejate de Conventiile de la Geneva si Protocoalele lor aditionale. In acest caz, au voie sa foloseasca emblema: personalul medical si religios al fortelor armate; unitatile medicale ale fortelor armate si mijloacele lor de transport; unitatile medicale si mijloacele de transport ale Societatilor Nationale de Cruce Rosie / Semiluna Rosie auxiliare unitatilor medicale ale fortelor armate.
2. Folosirea indicativa pe timp de pace (la dimensiuni mici) – semnifica faptul ca o persoana sau un obiect are legatura cu Miscarea Internationala de Cruce Rosie / Semiluna Rosie (o Societate Nationala, Comitetul International al Cruci Rosii, Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie). In acest caz, au voie sa foloseasca emblema: Societatile Nationale, CICR, Federatia.
Folosirea abuziva a emblemei
IMITATIA = folosirea unui semn care prin forma si/sau culoare poate crea confuzie cu emblema de Cruce Rosie / Semiluna Rosie
UZURPAREA
- folosirea de catre grupuri de persoane neautorizate (farmacii, medici, ONG-uri, societati comerciale etc.)
- folosirea de catre persoane autorizate, dar care o folosesc in interes propriu si nu in interes de serviciu.
PERFIDIA = folosirea pe timp de razboi pentru a ascunde combatanti sau echipament militar – CRIMA DE RAZBOI
Fiecare om poate ocroti emblema si intari valoarea ei protectoare. Contribuiti la protejarea emblemei, pentru ca intr-o zi v-ar putea salva viata!
Protectia emblemei in Romania
Legea nr. 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, modificata prin Legea 524/2004, prevede in art. 5 ca, in timp de pace, emblema Crucii Rosii poate fi folosita doar de Crucea Rosie Romana sau, cu acordul acesteia si in cazuri restrictiv prevazute, de terti. Codul Penal al Romaniei sanctioneaza, in art. 476, folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Rosie sau a unei imitatii a acestei embleme ori denumiri.
Daca sunteti martorii unui abuz de emblema, contactati Sediul Central al Crucii Rosii Romane sau luati legatura cu filiala de Cruce Rosie din orasul/judetul dumneavoastra!
Sursă: crucearosie.ro
Foto & Video: facebook.com, crucearosie.ro