Vicecampioana mondială la box feminin, Steluța Duță, i-a transmis un mesaj emoționant tatălui său spiritual, maestrul Constantin Voicilaș.

Abandonată la naștere , Steluța Duță a crescut la orfelinatul din Râmnicu Sărat, apoi la Centrul de Plasament din Buzău, la cel din Stâlpu și la așezământul unei biserici la Câmpeni. La vârsta de 18 ani a trebuit să plece și a ajuns să trăiască pe stradă. În 2002 l-a întâlnit pe Constantin Voicilaș, antrenor de box la CSM Buzău, care în cele din urmă a devenit tatăl ei adoptiv. După câteva luni de antrenament a devenit vicecampioană națională. În paralel, și-a reluat studiile, absolvind Liceul Sportiv din Buzău și școala de antrenori.

,,La multi Ani! Tatăl meu adevarat, caruia nu am cuvinte sa-i multumesc pentru indrumarile, grija neconditionata, sentimentele parintesti si nu in ultimul rand pentru toata munca, efortul aproape supraomenesc pe care l-ai facut pentru a-mi calauzi pasi cariera intr-un cuvânt viata. Te iubesc si iti voi fi recunoscătoare toată viata dragul meu tătic. Te pup dulce și te îmbrățișez cu mult drag!”, a scris Steluța Duță, pe pagina sa de facebook.

Maestrul Constantin Voicilaș împlinește astăzi vârsta de 72 de ani.

În anul 2006, Steluța Duță a cucerit prima sa medalie într-o competiție majoră, aurul la Campionatul European de la Varșovia.

În anul 2015 a făcut obiectul unui documentar, Roboțelul de aur, realizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu. Este cetățean de onoare al municipiului Buzău și maestru emerit al sportului.

Povestea protagonistei din „Roboțelul de aur”, regizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea, are toate ingredientele unui narațiuni hollywoodiene. Steluța Dută este o boxerită în vârstă de 38 de ani, multiplă campioană europeană și mondială. Ea a fost abandonată la naștere și a crescut în diverse case de copii în perioada comunistă, iar la vârsta de 16 ani a fost alungată din cămin. După o perioadă foarte dificilă, este descoperită la 20 de ani de un antrenor de box, care îi va deveni și părinte adoptiv. În portretul pe care îl fac protagonistei lor, cei doi regizori mizează pe un stil cât se poate de simplu și de direct, aproape instinctiv, lipsit de artificii (fără muzică sau comentariu din off): nu e loc pentru compoziții sofisticate ale cadrelor, pentru o mizanscenă elaborată, pentru imagini „frumoase”.(Ionuț Mareș)

Festivalul Docuart a început cu un film minunat, Roboţelul de aur, realizat de Mihai Dragolea şi Radu Mocanu. Documentarul spune povestea unei sportive românce, Steluţa Duţă, multiplă campioană europeană la box. O fată al cărei drum nu a fost deloc lin: a crescut în casa de copii, a suferit de frig şi de foame, a îndurat bătăi crâncene, a trăit pe stradă şi s-a salvat prin sport. S-a apucat de box, a făcut eforturi supraomeneşti şi a transformat traumele copilăriei într-o forţă care a motivat-o şi a condus-o către performanţă.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *