Pokerul este joc de noroc sau de abilități? Aceasta este o întrebare pe care ai auzit-o măcar o dată dacă ai această pasiune. Jucătorii mai experimentați sunt convinși că abilitățile fac diferența pe termen lung, iar argumentele sunt destule. Mai mult, această teorie este susținută și de o decizie luată de un tribunal din India, care a stabilit că pokerul este joc de abilități.
Cei mai mulți jucători sunt convinși că abilitățile sunt mult mai importante decât norocul în poker. Poți câștiga câteva mâini cu ajutorul norocului sau poți avea o sesiune norocoasă. Însă, ca să ai succes pe termen lung, nu te poți baza la infinit pe noroc. Ai nevoie de un cumul de factori, pornind de la abilitățile de a controla jocul destul de bine. Apoi trebuie să știi cum să îți gestionezi emoțiile, bugetul și să domini jocul psihologic.
Argumente care să susțină ideea că pokerul este un joc de abilități sunt destule. Însă ultimul a venit tocmai dintr-o instanță din India. Mai exact, Înalta Curte Allahabad a stabilit că pokerul și alte jocuri de cărți se bazează pe abilități, nu pe noroc.
Acest caz a ajuns în instanță după ce o sală de joc din statul Uttar Pradesh nu a primit licența. Instanța a stabilit însă că pentru poker și remi se poate face o excepție. “Având în vedere că jocurile de noroc sunt interzise, permisiunea a fost refuzată fără a lua în calcul faptul că jocurile de cărți, adică pokerul și remi, sunt cu adevărat jocuri de abilități și nu de noroc,” au notat în decizia lor judecătorii Shekhar B. Saraf și Manjive Shukla.
Potrivit tribunalului indian, respingerea licenței “nu abordează nicio problemă și neagă permisiunea pentru o astfel de unitate de jocuri bazându-se pe presupuneri și speculații că ar putea exista o posibilitate de perturbare a păcii și armoniei”.
Nu este însă un caz singular în India. Și alte instanțe, din state diferite, au stabilit că pokerul este un joc de abilități. Astfel, pokerul este legal în cea mai mare parte a Indiei în acest moment. Pot exista însă și state în care jocul este interzis.
Pokerul, văzut și ca un sport
Mai multe studii de specialitate au demonstrat, de asemenea, de ce pokerul este un joc de abilități și nu unul de noroc. Unii jucători îl compară chiar cu un sport, din moment ce ai nevoie de o rutină similară. Jucătorii profesioniști de poker se antrenează, joacă în mod constant și își analizează rezultatele.
În plus, nu de puține ori s-a discutat despre posibilitatea ca pokerul să devină sport olimpic. Această idee a fost abandonată momentan, dar nu ar surprinde să fie reluată, din moment ce CIO modifică la fiecare ediție lista cu sporturi acceptate și adaugă discipline noi.
Carierele jucătorilor profesioniști, un alt argument că pokerul este un joc de abilități
Un alt argument care susține ideea că pokerul este un joc de abilități e reprezentat de carierele jucătorilor profesioniști. La nivel mondial sunt o mulțime de oameni care au dus pasiunea pentru poker la un nivel superior și se întrețin din această activitate. Nu ne referim doar la jucătorii care participă în mod constant la turnee live și au un nume cu greutate, ci și la cei care joacă în mod constant pe platformele de poker și reușesc să obțină venituri în mod constant din pasiunea lor.
În cazul în care norocul ar fi contat atât de mult în poker, ar fi fost aproape imposibil ca unii oameni să facă o carieră din acest joc. Explicația e simplă: e greu de crezut că un om poate avea atât de mult noroc încât să aibă rezultate în mod constant.
Dacă norocul ar fi contat atât de mult, la mesele finale ar fi ajuns complet aleatoriu și jucători care nu sunt obișnuiți cu aceste faze. În schimb, vedem cum unii jucători au câștigat WSOP de mai multe ori în carieră și sunt prezențe constante la mesele finale la mai toate turneele la care participă.
Acest lucru demonstrează fără echivoc că rolul norocului este destul de mic. Sigur, fiecare jucător poate avea o perioadă mai puțin fastă, însă pe termen lung abilitățile vor face diferența. Jucătorii recreaționali se pot baza pe noroc, însă dacă doresc să progreseze trebuie să acorde timp studiului.