Este un subiect foate fierbine pentru buzoieni, iar mulți se întreabă dacă trebuie să se teamă de prezența urșilor la noi în județ.

În județul Buzău au existat urși dintotdeauna, însă în ultimii ani reprezentanții Ministerului Mediului au decis să reloce la noi în județ mai mulți urși, pentru că aveam prea puțini.

De aproximativ un an au apărut în zona barajului Siriu, mai mulți urși cerșetori, obișnuți din zonele de unde provin, să fie pozați și hrăniți.

Potrivit prefectului Daniel Țiclea, la nivelul județului Buzău se află peste 1000 de exemplare de urs brun.

Octavian Berceanu ne-a declarat că urșii sunt „recenzați” în funcție de urme, iar la nivelul țării noastre stăm deficitar din acest punct de vedere.

Gabriel Avramescu trage un semnal de alarmă

Într-o postare pe pagina de facebook, Gabriel Avramescu, deputatul liberal de Buzău, a tras un semnal de alarmă privind pericolul la care sunt supuși oamenii din zona de munte a județului Buzău. Acesta a mai menționat că pe fondul de vânătoare de la Siriu sunt identificați 62 de urși, iar pe fondul de vânătoare Piciorul Caprei, s-ar afla în 52 de urși.

,,Zilele trecute un buzoian din Plescioara, comuna Chiojdu, a fost atacat de un urs în timp ce se întorcea acasă, de la muncă. Din fericire, a scăpat cu viață, însă totul se putea transforma într-o tragedie. Apariția urșilor în zone populate, în special în zona de munte a județului, este deja de mult o problemă care trebuie rezolvată urgent. Am cerut de la instituțiile abilitate informații despre situația urșilor de la noi din județ. Am constatat ceea ce era deja vizibil de mult timp: sunt prea mulți urși pe terenurile din județul Buzău. Spre exemplu, pe fondul de vânătoare de la Siriu, care include și comuna Chiojdu, sunt identificați 62 de urși, adică de trei ori mai mulți decât permite suprafața astfel încât ei să trăiască în habitatul lor și să nu fie nevoiți să ajungă în zonele populate. Aceeași situație este și pe fondul de vânătoare de la Piciorul Caprei unde s-ar afla 54 de exemplare, deși ar trebui să fie doar 22. Înțeleg că aceeași situație este și în alte județe din țară, deci nu cred că relocarea urșilor pe teritoriul României, dintr-un județ în altul, este acum o soluție. Nu e momentul să căutăm vinovați sau cum s-a ajuns în această situație. Cert este că situația nu mai poate continua așa și Ministerul Mediului, alături de ONG-uri și autoritățile locale, trebuie să găsească o soluție până nu e prea târziu. Documentele uitate prin sertarele instituțiilor nu ne apăra de urși. Este vorba de viața buzoienilor, de liniștea și siguranța lor!”, a scris Gabriel Avramescu, pe pagina sa de facebook.

Reamintim că 3 atacuri ale urșilor au avut loc la nivelul județului Buzău: Lopătari, Gura Teghii și Chiojdu.

Ieri, publicația noastră a publicat un material prin care prezenta hăituirea unei ursoaice de un drujbist.

La un moment dat se poate observa cu ursoaica se întoarce și încearcă să sară în fața autoturismului pentru a-și salva puii.

Ei bine, după ce le-a distrus habitatul urșilor, el fiind un drujbist de meserie, acum a trecut să-i și alerge cu autoturismul prin creierii munților.

În urma incidentului de ieri, ONG-ul Agent Green, ne-a oferit un punct de vedere.

,,Hăiturirea urșilor este un abuz legal și moral. Responsabilitatea alungării lor este a autorităților și nu a cetățenilor. Și asta doar dacă animalele sunt periculoase. Adesea animalele doar traversează zone locuite în drumul lor de la o pădure la alta. Asta nu îi face periculoși. Mai periculos mi se pare individul arogant care a realizat aceste filmări și care trebuie sancționat pentru comportamentul său”, a spus Gabriel Păun, directorul general al ONG-ului Agent GREEN.

Tot ieri, un urs a fost călcat de trenul TFC pe ruta Buzău – Nehoiașu.

Un urs a fost lovit mortal de trenul Buzău – Nehoiașu, în  apropiere de Șețu (Păltineni), localitate în care s-a mai petrecut un incident similar în urmă cu câțiva ani.

Incidentul a fost semnalat la 112 fiind totodată alertate și autoritățile. Medicul veterinar sosit la fata locului insotit de reprezentantul fondului cinegetic s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat că exemplarul de urs a fost omorât accidental.

Nu știm ce le-a determinat pe aninale să atace în utlimele zile, însă un lucru știm sigur, habitatul urșilor a fost ras complet la Gura Teghii.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

One thought on “UN SUBIECT FIERBINTE LA BUZĂU: URȘII | PESTE 1000 DE EXEMPLARE SE AFLĂ ÎN JUDEȚ”
  1. Fiecare judet are mii de ursi, in inchipuirea unora. Romania are zeci de mii de ursi, daca te iei dupa exagerarile penibile aparute in spatiul public. Ce e cert este ca multi dintre noi ne comportam ca niste salbatici, nicidecum ca persoane civilizate. Un exemplu e in filmarea de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *