• 11 dintre cele 57 de atacuri ale ursului din lunile scurse din 2021 au avut loc în sate ale comunei Bisoca.
  • De asemenea, cel de-al 24-lea atac de lup din județul Buzău, din noaptea de 26 spre 27 septembrie 2021 a avut loc tot la Bisoca, în satul Pleși.

Sălbăticiunile au coborât din pădure şi au atacat stâna la lăsarea întunericului, şase mioare au fost luate cu totul de animale, iar una sfâşiată. O parte din vină o au şi cei doi ciobani, care s-au îmbătat şi n-au mai vegheat turma.

Cei doi ciobani care îngrijeau turma au apucat să ceară ajutor, iar spre ei au plecat imediat jandarmii montani şi paznicul fondului de vânătoare, aceştia temându-se ca haita de lupi să nu mai atace încă o dată şi să-i pună în pericol.

Echipele de intervenţie au avut motive de îngrijorare, după ce au aflat că ambii ciobani erau băuţi, iar când au ajuns la stână au constatat că lucrurile sunt mai grave decât au fost anunţaţi.

Cei doi ciobani erau atât de băuţi, încât nu-şi puteau spune nici măcar numele.

Jandarmii şi pădurarii au reuşit să găsească una dintre mioarele sfâşiate de lupi, dar alte şase, cât au susţinut cei doi ciobani că lipsesc din turmă, au fost luate de animale.

Pe de altă parte, prezenţa lupilor în zonele urbane este deja ceva obişnuit în această perioadă.

Vânatul este mai greu de prins în pădure. Astfel, lupii îşi caută hrana în zonele populate, la stânele în care oile sunt aduse la iernat.

Pentru o imagine relevantă, preluăm informații din statistica județeană pusă la dispoziție de către conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Buzău și care arată că 20 de comune de deal și de munte din județ sunt vizate de atacurile masive ale ursului și lupului.

Unui localnic din satul Pleși, com. Bisoca, lupii i-au mâncat 20 de miei direct de pe poiană.

Potrivit buzualinreportaje.ro, Dragoș Ștefănescu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Buzău spune clar că atacul lupului are loc în numeroase zone ale teritoriului. Din înșiruirea de constatări oficiale face notă separată zona Cernătești situată la doar 20 minute de orașul reședință de județ, Buzău. Atacul s-a produs pe 10 mai 2021 și s-a soldat cu omorârea a 11 oi.

Vânătorii mai spun că atacurile lupilor în zonele izolate sunt normale, însă îi îngrijorează faptul că sălbăticiunile au intrat în perioada de împerechere şi sunt mai violente.

Fiind un animal protejat, lupul nu poate fi vânat fără aprobări speciale şi cote de recoltare foarte bine stabilite.

cnpaulescu.ro

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *