Județul Buzău, un județ roșu, cu baronași locali, un Teleorman, dar cu mai mulți șmecheri, unde nu orice picior de jurnalist poate trece prin acest județ, fără să fie mituit cu banul public.

Pe de altă parte, avem cu ce ne mândri în județul Buzău, însă multe obiective turistice nu sunt promovate.

Vom face un popas la Bozioru, primarul Valentin Grigore, aruncă vina pe Consiliul Județean, deoarece drumul 203 L nu este asfaltat și este plin de gropi.

Drumul 203 L, face legătura între comunele Bozioru – Odăile – Brăiești, un drum praf cu promisiuni mari, ca în fiecare an electoral, vă las mai jos, un mic VIDEO.

Ne oprim în Odăile, primarul Tache Cristache, se plânge de aceeași problemă, drumul 203 L.

La magazinul din sat, un cetățean turmentat, ne-a zărit cu o privire tulbure și strigă deodată ,,Ne țin în noroaie, iar în ziua votului ne cheamă să îi votăm!”

Când v-am spus că județul Buzău este mult mai feroce ca Teleorman, nu m-ați crezut.

Presa SPONSORIZATĂ – ,,Începe refacerea drumului care va scoate la lumină un colţ de rai din Munţii Buzăului”

Drumul jude­ţean 204 C, care asigură legătura dintre DJ 203K – Vintilă Vodă şi Bisoca, prin Săruleşti, şi până la Mănăstirea Poiana Mărului, va fi reabilitat şi modernizat, potrivit presei loiale CJ Buzău. Cu toate aceste ode aduse șefului de la CJ, locuitorii zonei s-au revoltat pe facebook.

Unul dintre mesaje chiar m-a emoționat: ,,Am vrea și noi sa ajungem acasă la părinți”

Noi nu am vrea sa ajungem la Huduboaia! Am vrea și noi să ajungem acasă la părinți, dar la cum decurg lucrările în câțiva ani vom ajunge sa circulam cu tractoare și taf-uri până la Pestrițu și Plaiul Nucului😞😔😔

DC 159, Luncile – com. Lopătari, drumul de acces către Focul Viu de la Terca.

Datorită autorităților locale, ce au făcut o reabilitare de poamnă, era să mă răstorn cu autoturismul pe marginea drumului. Când vine vorba de promovarea turismului și infrastructură, județul Buzău este codaș.

Investiții uriașe, turism de carton – Bozioru

Conform statisticilor, în turismul din județul Buzău s-au investit multe milioane de euro, în special în centre de informare turistică dotate cu aparatură și mobilier de ultimă generație dar care stau închise, sau în cel mai fericit caz sunt angajate persoane care îți întind un pliant făcut pe bani grei și cam atât. Autoritățile se laudă cu proiecte, promovare la târguri internaționale, dar cred că știți și dumneavoastră că nici toate obiectivele cunoscute nu au măcar indicatoare.

Am vrut să facem bine, dar ne-am luat-o în barbă

Când am început proiectul „Explorăm Buzăul„, în urmă cu câteva luni, am fost fascinați de zona Așezărilor rupestre din Bozioru și am încercat să o promovăm din toate puterile noastre. Acolo este ceva unic și nu știu câte județe se pot lăuda cu așa obiective turistice, să nu zic țări. Motivele cred că sunt lesne de înțeles, iar la acestea s-a adăugat pasiunea noastră nebună. Am trecut peste drumuri nenorocite, peste timpul pierdut pentru documentare, peste sumele mari investite și multe altele. Fiindcă ne axam foarte mult pe acea regiune, repet doar din fascinația pentru acele locuri și nimic mai mult, am fost acuzați că facem un turism plătit, iar asta nu ne-a picat bine deloc. Pe lângă feedback-ul aiurea primit, noi practic făceam reclamă GRATIS, pe cheltuiala noastră, iar băieții deștepți luau „cașcavalul gros” și se făceau ca plouă.

Punctul de informare turistică de la Bozioru, valorează 102.661 de euro, prin programul de dezvoltare locală, AFIR, având premiza: ,,Dezvoltarea potențialului turistic al Comunei Bozioru, Județul Buzău”, iar pe lângă această sumă vă imaginați că s-au cheltuit bani mulți pentru promovarea zonei…pe hârtie.
MUZEUL FORMELOR funcționează în această clădire, iar inițiatorii se laudă cu un proiect unic, care poate satisface pofta de cunoaștere atât celor mici, dar și celor mari și poate trezi interesul oricui, conectat la cea mai noua tehnologie. Pe mine m-a fascinat ce am citit și nu glumesc, dar când am ajuns acolo, era ÎNCHIS! (voi detalia puțin mai jos)

Singura chestie de calitate, unde se vede implicarea și profesionalismul, este un site care promoveaza Trovanții de la Ulmet și Așezările rupestre, monumente încadrate în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, dar foarte vag, fără prea multe detalii. Dacă vrei sa ajungi la toate obiectivele din zonă trebuie să cauți pe bloguri de specialitate, sau să plătești un ghid.

Drumurile sunt distruse, indicatoarele lipsesc, banii s-au halit

Persoanele care au avut curajul să plece în drumeție prin zonele amintite de mine, știu că drumul până acolo este distrus, iar unele poduri stau să cadă (nu glumesc, ne-a confirmat primarul). Singura porțiune asfaltată, dar nu complet, este până la Trovanți( se cere TAXA de vizitare ), iar din satul Nucu până la punctul unde se percepe taxa pentru așezările rupestre(200 lei pentru mașini și 5 sau 10 lei pentru persoane), respectiv până în Poiana Cozanei, se merge pe drum de pietriș, destul de accidentat, iar pe unele porțiuni abia încapi cu o mașină. La aceste detalii contribuie și cei care taie padurile din zonă și distrug, iar dacă plouă și se produc alunecări de teren, este nebunie.

Peisajele sunt superbe, fiindcă Dumnezeu a fost darnic cu noi, dar ce ține de om…prăpăd

Singurele marcaje și indicatoare cu adevărat utile au fost făcute de un fost profesor de la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” Buzău, ajutat de un grup de elevi, iar cu ocazia asta țin să le mulțumesc pentru efortul depus. Pe lângă cele făcute de dânșii, care te îndrumă și îți oferă câteva informații cu adevărat utile, autoritățile se pare că au pus niște plăcuțe pe structură de lemn, dărâmate ultima dată când am fost. Nu vreau să fiu un om rău, dar degeaba mă informezi că acolo a fost fundul unei mări și că sunt fosile foarte vechi, dacă eu vin pentru Piatra cu Cruce de exemplu și nu pot da de ea că mă pierd prin pădure neavând indicatoare și mă mai mănâncă și ursul.( am dat de multe ori de urme proaspete)

Am plecat să vorbim cu primarul

Fiindcă ne săturasem să fim acuzați că mâncăm bani și promovăm cu un interes, ne-am decis să vorbim cu primarul. Ne-am urcat în mașină, am plecat spre Bozioru și până la primarie am oprit la punctul de informare turistică, dar era închis, ca de fiecare dată, cu lanțul pus pe poartă.
Am intrat în primărie, iar aici am fost întâmpinați de domnul Grigore Valentin (fost comandant și director al Liceului de Poliție Buzău, în perioada 1998-2009), iar din anul 2012, cârmuitor al comunei Bozioru. Fostul colonel, un domn „uns cu toate alifiile”, cum se spune în popor, a fost foarte amabil și ne-a detaliat multe chestii (s-a lăudat cu realizările dânsului), dar când am început să cerem anumite explicații, abia ne-a lăsat să mai vorbim.

Am pus foarte multe întrebări pertinente, la propunerea turiștilor care au vizitat zona și au fost dezamăgiți de foarte multe aspecte și nu am ezitat să enumerăm și constatările proprii. Răspunsurile din partea edilului local au fost următoarele:

  • Centrul de informare turistică ( Muzeul Umbrelor), este închis de câteva minute -noi mereu l-am găsit cu lacătul pus;
  • Drumul este varză deoarece se află în administrarea Consiliului Județean, iar carosabilul care aparține primăriei se va face fiindcă e depus proiect;
  • Traseul până la Poiana Cozanei este nenorocit de cei care exploatează pădurea, iar el nu poate face nimic;
  • E pusă o taxă modică de intrare, iar din acei bani se amenajează pe acolo – cei care au trecut prin zonă știu că sunt ” miliarde de coșuri de gunoi și nebunii”;
  • Țarcul care îngrădește Poiana Cozanei este pus de crescătorii de animale din zonă să despartă vacile de cai, sau ceva de genul – mie mi s-a spus când am postat pe Facebook și am sesizat problema acum câteva luni că s-a rezolvat;
  • Marcaje si Indicatoare nu au putut pune că nu i-a lăsat Uniunea Europeană, că nu știu ce proiect vor depune.

Așa arată unele dintre traseele tematice ale ,,Drumului Luanei”. Drumul nu este marcat, iar dacă nu ai o busolă te pierzi fără să vrei. Vezi FOTO mai jos.

E mult de scris și nu vreau să vă plictisesc, dar cert e că ne-a aburit ca pe copilașii de grădiniță, că se vor face multe, dar pe viitor și a ținut să „ne scoată ochii” cu o scară construită la Chilia lui Dionisie și asfaltul pus către Trovanții de la Ulmet și nici ăla complet. După zecile de propuneri pe care le-am făcut, ne-am ales cu vreo trei ore de abureală, o broșură cu CD ( din partea casei) și o promisiune că prin luna mai o să ne cheme la masă alături de nu știu ce profesor venit de prin Canada și alte persoane.

Am avut cele mai bune intenții și cred că s-au văzut de-a lungul timpului prin postările de pe Explorăm Buzăul și nu numai, dar m-am săturat să mi pierd timpul și banii, iar alții să profite și să-mi râdă în față . Voiam să ne ajute să-i ajutăm practic și am fost vocea tuturor celor ce ne-au scris, dar cu cine?

Interesează pe cineva că avem obiective unice pe Terra și putem face mulți bani și faimă din promovarea lor?

Pentru a vă face o idee, atașez și un videoclip recent, postat de activistul civic, Nițu Robert Gabriel.

Priveliște – Vf. Țurțudui (1030m)

Încă odată o spun, avem un județ frumos, dar cine să-l promoveze, firmele de casă ale partidului, care știu decât să trimită facturi UAT-urilor, fără a promova zona?

Cum ați vrea ca turiștii să vină în județul Buzău, dacă dvs. nu îi informați și nu le creați condiții ?

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *