Cartierul „Mihai Viteazu” era format din muncitori ceferiști, camionagii și hamali, avea chair și zarzavagii bulgari, ce se aciuaseră pe la noi cu câteva secole în urmă, totuși o altă categorie din clasa muncitoarea avea să-și facă apariția, o dată cu terminarea construcției silozului.

Realizarea acestui siloz în inima așezării a adus o imensă bucurie în rândul tinerilor, ce veneau în cârd la biroul de informare al șantierului, ce angaja zilnic un număr mare de muncitori.

Primăvara anului 1942, pe plaiurile buzoiene își face apariția „ un om chipeș, frumos, cu o ținută impecabilă, curat îmbrăcat, îngrijit, cu un păr mare, negru și ondulat, ce mai, un Casanova”. Acest om, de originar din Transilvania se ocupa de angajări, într-o baracă mică, construită de noul șantier, unde zilnic se prezentau o mulțime de muncitori calificați și necalificați, fiind extrem de mulțumiți de această mană cerească.

Acest bărbat era pentru oamenii din cartier „Omul potrivit la locul potrivit.” Angajările curgeau zilnic, șantierul începea să prindă contur și toate acestea datorită lui Tudorică Preșa și a vocii sale mieroase și tărăgănată, ce atrăgea ca un magnet tinerii.

Toată lumea era mulțumită, mai puțin omul nostru, care avea o singură problemă: era nevoit să doarmă în acea baracă improvizată, unde se chinuia pe un pat de fier, cu un așternut modest, fără pernă, fără o chiuvetă, fără o sobă și poate că lipsuri or fi mai fost…

Tudorică a început să-și caute o gazdă. Mai avea de stat încă vreo 3-4 ani până când construcția măgăoaiei cu 7-8 etaje avea să fie gata.
În câteva amiezi a încercat să bată pe la porțile oamenilor din aproprierea construcției. Toți îi dădeau același răspuns: „Nu avem cameră de închiriat!” Și-i trânteau ușa în nas. Bărbatul pleca dezamăgit, auzind mereu acel categoric și apăsat „NU!” atât al femeilor cât și al bătrânilor.

Își încercă norocul și pe la coana Fridilica, la Plutonărița, la Pința, alesese Pleșea cele mai arătoase case din zonă, dar degeaba pusese ochii pe ele. Răspunsul era tot unul negativ, în ciudat frumuseții sale copleșitoare. A continuat să caute până când aproape că își pierduse și speranța, deși era frumos, toți îl refuzau. Toamna începuse să-și facă apariția cu frigul ei ce-ți intra în oase. Nu putea să renunțe la căutări.

Într-o zi se pare că norocul i-a surâs. Văzuse pe stradă o doamnă tinerică, în negru, elegantă, ca o căprioară, care călca țanțoș caldarâmul șoselei, îngândurată. A oprit-o și pe aceasta. I-a explicat situația. Se aștepta să audă din nou acel „NU!” lapidar, însă, femeia aceasta fermecată de frumusețea bărbatului, îmbiată de parfumul lui de lavandă, a răspuns prompt „DA!”.

Văduva avea o cameră mică, dar călduroasă, luminoasă și liniștită. S-au învoit chiar și la preț. Având în vedere că oaspetele avea să stea 3-4 ani până la finalizarea silozului pe care-l păstorea, mulțumirile au fost reciproce.

A doua zi, acest Casanova s-a mutat în chirie la duduia Sofia. Toate au fost bune și frumoase, până când într-o seară, Don Juan s-a gândit că s-a plictisit să doarmă singur în odaia închiriată, așa că a bătut la ușa proprietarei și i-a „cerut” voie să doarmă în camera ei.

Această apropiere dintre Sofia și Tudorică a fost văzută și de fiica cea mare a femeii.
La scurt timp chiriașului i s-au aprins călcâiele și după Anișoara, chiar dacă aflase cine este, nu s-a sfiit deloc să-i facă avansuri și să-i trântească chiar și un copil.

Sofia a fost nevoită de situație să plece din propria ei casă, la fiica ce mică la Ploiești.

Povestea însă nu se termină aici. Când silozul a fost gata, adevărata soție a lui Tudorică și-a făcut prezența în umilul nostru cartier. În fața a zeci de muncitori ai cartierului, adevărata consoartă a lui Casanova, a provocat un mare scandal și totul doar pentru ca soțul infidel și vagabond să se întoarcă pe plaiurile natale curta ca lacrima, lăsând în urmă o mamă cu un copil, care din păcate a apucat pe calea beției, distrugând la rândul său o familie cu doi copii, ce nu și-au cunoscut niciodată adevăratul lor tată.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Panait Elena

Zâmbeste! Viața e frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *