Duminică, 8 noiembrie, este o zi extrem de importantă a calendarului ortodox, fiind sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril. În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

În această zi se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice. Se spune că este bine să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

În Transilvania, în dimineața zilei de 8 noiembrie se obișnuia să se gătească o turtă din făină de porumb, cunoscută sub numele de turta arieților (berbecii ținuți departe de oi până în această zi, când erau lăsați să se împerecheze). De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, berbecii erau introduși între oi și odată cu ei era aruncată și această turtă. Era semn de bucurie în rândul ciobanilor dacă turta cădea cu fața în sus, fiind privită ca simbol al fertilității. În urma întâmplării fericite, se credea că la primăvară, toate oile vor avea miei. În schimb, dacă turta ar fi nimerit cu fața în jos, ciobanii aveau motiv de supărare.

Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.

Cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE
One thought on “Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril. Ce este bine să faci”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *