Dl. Doctor Andi Cristian Rizoiu este un medic pe cât de tânăr, pe atât de pregătit, implicat şi mereu dornic să afle mai multe. A studiat la UMF „Carol Davila” București şi lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău din ianuarie 2011, ca medic rezident, iar din ianuarie 2015, ca medic specialist. Recent, dl. Dr. Rizoiu  a obţinut, prin concurs, gradul de medic primar Dematovenerologie.

Vara, mai mult ca în orice alt anotimp, suntem expuşi razelor solare. Deşi acestea ne ajută să obţinem un bronz impecabil, este important să conştientizăm pericolul pe care îl prezintă statul la plajă ore în şir. L-am rugat pe Dl. Dr. Andi Cristian Rizoiu, şeful secţiei Dermatovenerologie din cadrul SJU Buzău, să ne răspundă câtorva 

CUM SE MANIFESTĂ ARSURILE SOLARE ?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Arsurile solare se manifestă prin apariţia unui eritem (o roşeaţă) la nivelul pielii în zonele care au fost expuse excesiv la soare, modificări însoţite de căldura locală. Zonele afectate sunt sensibile, ușor dureroase la presiune sau/şi atingere.

Ulterior, după câteva ore sau chiar zile, pot apărea leziuni veziculoase, sau chiar buloase în cazul arsurilor mai severe, adică este vorba de prezenţa unor băşici (mai mari sau mai mici, în funcţie de gravitatea arsurii solare) pline cu lichid clar, care pot fi friabile (se pot rupe la traumatisme minore sau înţepături).

Modificările cutanate pot fi însoţite de manifestări generale cum ar fi cefaleea (durerile de cap), febra (temperatura mare), chiar frison şi stare generala alterată.

După producerea arsurii, încep procesele de reparare tegumentară, în câteva zile senzaţia de arsură şi durere începe să scadă în intensitate, în procesul de reparare al pielii statul superior al acesteia se va decola, pielea „se cojeşte”, iar ţesuturile afectate sunt înlocuite cu ţesuturi noi.

CUM TRATĂM ARSURILE SOLARE ?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Când apar arsurile solare este indicată aplicarea compreselor reci la nivelul zonelor afectate, înfăşurarea într-un prosop ud, îmbibat cu apă rece, precum şi efectuarea duşurilor cu apă rece.

Se recomandă  folosirea cremelor emoliente, pe tot corpul, de mai multe ori pe zi şi aplicarea cremelor care conţin corticoizi, pe zone limitate.

Din cauza faptului că expunerea la soare produce deshidratarea pielii, se recomandă consumul ridicat de lichide, în special de apă.

CARE SUNT TIPURILE DE PIELE PREDISPUSE LA ARSURILE SOLARE ?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Cele mai predispuse persoane sunt cele care au fototip cutanat I si II, este vorba de persoanele care au pielea deschisă la culoare, persoane cu pigmentul pielii foarte deschis, cu ochii albaștri şi păr blond, persoanele roşcate.

CARE SUNT CELE MAI COMUNE AFECŢIUNI ASOCIATE CU ARSURILE SOLARE ?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Cele mai de temut afecţiuni asociate cu arsurile solare sunt reprezentate de cancerele cutanate, iar melanomul este cel mai periculos şi mai agresiv dintre acestea.

În urma arsurilor solare pot apărea leziuni pigmentare noi, cum ar fi aluniţele, iar cele preexistente îşi pot schimba culoarea, forma sau dimensiunile.

După o arsură solară pielea se deshidratează, devine uscată, apare senzaţia de prurit şi usturime.

Arsurile solare contribuie la accelerarea fenomenului de îmbătrânire cutanată cu pierderea elasticităţii tegumentare şi apariţia ridurilor.

CARE SUNT CELE MAI BUNE METODE DE TRATAMENT SI PREVENŢIE ?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Cea mai bună metodă de prevenţie este evitarea expunerii la soare, în special în intervalul orar 10.00 – 17.00, folosirea cu regularitate a cremelor de fotoprotecţie cumpărate din farmacii (nu de pe plajă!), adoptarea unei vestimentaţii corespunzătoare – bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi, purtarea pălăriilor cu boruri largi şi a ochelarilor de soare.

Aluniţele existente pe piele trebuie urmărite periodic pentru a surprinde modificările care pot apărea – se va urmări culoarea (o leziune suspectă are mai multe culori), formă (o leziune suspectă are margini neregulate, este asimetrică) şi dimensiunea acestora (o crestere rapidă în dimensiuni nu este de bun augur).

Se recomandă efectuarea unui examen dermatoscopic la medicul dermatolog la fiecare 6 luni şi îndepărtarea leziunilor suspecte.

ALERGIILE SOLARE, CÂT DE PERICULOASE SUNT ȘI CUM POT FI ACESTEA PREVENITE ?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Radicalii liberi generaţi de radiaţiile ultraviolete formează compuţi chimici care pot produce injurii la nivelul pielii. Mecanismele de apărare ale persoanelor predispuse la alergii solare nu sunt capabile să ţină în frâu efectele acestor compuşi şi apar modificări inflamatorii la nivel cutanat care se exprimă clinic prin eritem (roşeaţă), uneori vezicule (başicuţe) şi prurit (mâncărime).

Sunt afectate, de obicei, zonele care nu au fost protejate de radiaţii şi au fost expuse direct la soare.

Alergia la soare poate fi prevenită prin evitarea expunerii solare şi folosirea cremelor ecran solar cu grad ridicat de fotoprotecţie, care trebuie aplicate cât mai des.

Alimentaţia bogată în antioxidanţi, care blochează radicalii liberi, alimentele care conţin un nivel ridicat de acizi graşi omega 3, calciu, vitamina E, hidratarea corespunzătoare, contribuie la reducerea semnificativă a riscului de apariţie al alergiilor solare.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Olteanu Mariana

Între identitate şi schimbare, prefer schimbarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *