După cum ați observat, muntele a început să colcăie de cocalari și bizoni! Dacă cei care cutreieră potecile pe jos lasă multă mizerie, cei care vin “călare” distrug totul în jurul lor, iar problema cea mai mare este că s-au înmulțit.

Drumeția noastră începe într-o zi superbă de duminică (25.07.2021), cu un singur țel fixat: atingerea Vf. Penteleu. Nefiind la prima urcare de genul, totul a mers ca uns, traseul marcat, liniște și pace. Imediat după ce am trecut de stână, la intrarea în golul alpin (aprox. ultima oră de mers), a început prăpădul. De la distanță se vedea mare nor de praf, motoare turate, circ în toată regula, ca la o competiție de off road. Totul se întâmpla în jurul pancartei pe care scrie mare și vizibil: “ATENȚIE! ESTE INTERZIS ACCESUL PUBLIC ÎN SIT CU VEHICULE MOTORIZATE!”

Aria protejată Penteleu a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 11.268 hectare.

Situl Natura 2000, ROSCI0190 Penteleu, a fost preluat în custodie de către Consiliul Județean Buzău în 2010, conform convenției de custodie nr. 0053/23.02.2010. Planul de management al sitului s-a elaborat în vederea unei planificări integrate a acțiunilor ce trebuie întreprinse pentru îndeplinirea obiectivului major, respectiv conservarea habitatelor și speciilor de interes comunitar.

Fără să analizăm prea mult problema, pur și simplu trebuie doar să știi să citești și îți dai imediat seama că acolo n-ai voie cu motoare, atv-uri, mașini de teren și alte nenorociri. Am încercat să port o discuție civilizată cu oamenii, să le aduc la cunoștință că nu e ok ce fac ei, dar am vorbit cu pereții. Drumurile care duceau spre Vf. Penteleu s-au transformat în teren de distracție pentru flăcai, iar noi, proștii copiilor, n-am putut decât să înghițim praf și să-i dăm înainte.

Am trecut peste această problemă, am zis că e un caz izolat, oamenii sunt tineri, teribiliști, asta e. La câteva minute de urcat, ce să vezi: aria protejată Penteleu era plină de mașini, iar turiști pe jos aproape deloc. Pe tot parcursul drumeției am mai dat de un cuplu și noi, trei persoane. Toată lumea, cu cățel, cu purcel, au ars-o motorizat, au trecut pe lângă pancartele care indicau ACCESUL INTERZIS și s-au distrat în voie.

O zonă de o așa importanță, ca multe altele, a ajuns să fie dominată de nesimțire și prostie, în timp ce adevărații iubitori de natură sunt nevoiți să înghită praf, atât la propriu cât și la figurat. După câteva ore de mers pe jos, am crezut că voi avea parte de 2-3 minute de relaxare, dar superba mea zi s-a transformat într-un fiasco total. Am visat la o oază de verdeață și am primit grătare, muzică și panaramă. Când am coborât m-am ales și cu câteva înjurături și un mare semn al păcii. Cum am eu curaj să atrag atenția unor oameni?

În mass-media locală și nu numai, apar mereu articole despre că se va face,se va drege și alte bazaconii. Bă baieți, singurii care mai fac ceva sunt voluntarii… și cam atât. Voi nu sunteți în stare să marcați un traseu!

O singură dată m-am întâlnit cu un echipaj al Jandarmeriei, în zona LACUL VULTURILOR. Cum și acolo este arie protejată, meltenii n-ar avea voie, dar trec cu durere în pix. Ce să-ți facă legea, dacă sunt oameni tâlhăriți, bătuți, iar agresorii lor sunt lăsați liberi? La noi nu merge cu vorba bună, totul se face cu japca!

Am purtat o discuție cu oamenii legii și mi-au spus că mai dau amenzi, dar destul de rar. Nu poți alerga după un bolid off-road, echipat ca la carte. Ce putere să aibă două persoane, cu un Duster amărat, care are cauciucurile praf? Este deficit de personal și echipament!

Aș avea multe de spus, dar nu vreau să vă plictisesc…

Asta e România, aia reală!

“TOT CE E BUN TRE’ SĂ DISPARĂ!”– Paraziții

Află mai multe despre proiectul Explorăm Buzăul, aici!

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *