Senatorii PSD și UDMR au trântit miercuri la vot în Senat proiectul de lege al USR prin care alegerile locale ar fi trebuit să se desfășoare în două tururi. Scorul la vot a fost 46 de voturi împotrivă și 34 pentru, potrivit tabelei de vot prezentate pe Facebook de senatorul USR Dan Lungu. Proiectul va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.

De aceea, primarii din jud. Buzău, îndeosebi aceia fără prea mari realizări, s-au rugat în acestă săptămână ca moțiunea să nu treacă. Dacă Camera Deputaților nu va vota PRO, atunci alegerile locale se vor desfășura pe același sistem, într-un singur tur.

Camera Deputaților este formată de: 132(PSD), 69(PNL), 29(PRO ROMÂNIA) ,27(USR), 21(UDMR), 17(MINORITĂȚI), 15(ALDE), 13(PMP) și 6 (NEAFILIAȚI).

Sunt 153 de deputați (PSD-UDMR), împotriva a 163 de deputați (PNL-USR-PRO ROMÂNIA-ALDE-PMP-MINORITĂȚI și NEAFILIAȚI. Rămâne de văzut dacă ceilalți deputați din afara ”sectelor” PSD-UDMR vor vota împotriva sau pentru alegerea primarilor în două tururi.


De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

Potrivit proiectului, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă. Acesta prevede că în cazul în care situația de balotaj intervine între 2 candidați la funcția de primar sau de președinte al consiliului județean, între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceștia decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripție declarându-l primar sau, după caz, președinte al consiliului județean pe celălalt candidat.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019.

Proiectul face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaților este for decizional.

USR, ALDE, Pro România și PMP au susținut alegerea primarilor în două tururi. De altfel, PMP și USR au anunțat că aceasta este o condiție pentru a sprijini noul guvern.

Pe de altă parte, PSD și UDMR s-au pronunțat pentru un singur tur de scrutin la alegerile locale, pentru că există riscul să piardă mai multe primării.

RAPID SUPER SERVICE
EMAG
RAPID SUPER SERVICE

By Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *