Ținutul Buzăului a obținut validarea oficială ca geoparc internațional UNESCO, fiind astfel recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

„Ținutul Buzăului, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie. Ținutul Buzăului, aflat la limita dintre dealuri și munți, este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și are o populație de circa 43.000 de munteni. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților”, au anunțat reprezentanții echipei care a făcut demersurile necesare pentru validarea oficială, citați de Mediafax.

Comunele incluse sunt: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni.

Până aici totul e bine, pe hârtie și pe sticlă se vede totul superb, dar alta este realitatea. Atracțiile turistice sunt cu duiumul, natura a fost darnică cu locuitorii acestor meleaguri, dar cum facem că e mai greu de ajuns la ele și mult mai greu de promovat.

Muntomanii știu foarte bine despre ce vorbesc și nu vreau să părem noi împotriva la tot, dar în anul 2022, după investiții uriașe, noi nu avem nici măcar indicatoare și drum decent, să mă bucur acum la un statut? Este oare asta salvarea turismului buzoian?

Până una alta, haideți să vă prezint cum se promovează România la Târgul de Turism de la New York, cu o amenajare de 7.990 de euro (oficial) și dacă vă aduceți aminte câte milioane de euro s-au cheltuit pe spoturi publicitare, dar mă rog, sunt zone în România în care chiar se face turism. La Buzăuuu… e greu. Să mai cred eu într-un statut, primit pe hârtie? Să mai cred aceeași oameni care m-au mințit 30 de ani (asta e vârsta mea)? Din câte se pare o fac în continuare!

Standul României la targul de turism de la New York
Foto: Facebook

GEOPARC UNESCO FĂRĂ ASFALT

Focurile Vii de la Lopătari sunt incluse în noul GEOPARC, fiind cel mai îndepărtat obiectiv turistic de pe Valea Slănicului. Până acolo se străbat mai multe localități și ele incluse , dar problema este una comună, ASFALTUL! Oriunde mergeți în județul Buzău, drumul lasă de dorit. De la cele mai accesibile obiective turistice și până la cele mai îndepărtate, starea carosabilului este proastă spre foarte proastă! Bani s-au luat și înteleg că de 16 ani se fac eforturi pentru a obține acest statut, dar ce eforturi? Pe teren nu am văzut nimic, poate doar prin hârtiiii…

GEOPARC UNESCO FĂRĂ INDICATOARE

Acum aproximativ 3 ani, am început o amplă campanie de promovare turistică a județului Buzău, bineințeles pe banii mei. Când am pornit la drum, am crezut că voi intra pe internet și cu o simplă căutare voi găsi toate obiectivele turistice din județ, mă voi urca în mașină și voi ajunge cu ușurință la ele. Din nefericire, nu s-a întâmplat așa, iar totul s-a transformat într-o reală aventură. Doar cele mai cunoscute și accesibile obiective beneficiază de marcaje decente, în rest…Dumnezeu cu mila. Situația o poate confirma orice muntoman din Buzău. În ultima perioadă s-au mai marcat trasee, dar multe pe bază de voluntariat!

BANII PENTRU PROMOVARE SE DUC CU DEDICAȚIE

După câteva luni de alergat, cheltuit bani pe aparaturi și multe alte chestii, am considerat că este timpul să discutăm cu autoritățile pentru un parteneriat. Imaginile erau folosite GRATIS pentru promovarea obiectivelor, toate erau bune și frumoase, dar echipa noastră făcea munca altora și tot echipa noastră băga banii. Nu e așa ușor să mergi zeci de km prin gropi, să urci ore întregi pentru o fotografie și să ți-o ia cineva, să se folosească de ea, cu un minim de efort. După mai multe “recomandări” am ajuns la greii din comune. Ce le-a mai plăcut turismul, dar vezi că dacă nu sună telefonul de la partid nu există bani, Primăria nu are nici măcar câteva sute de lei. Până la promovarea turistică mai ai de “pupat” realizările partidului, realizările edilulul local, și poți scrie ceva și despre obiectivele din zonă, dacă vrei… Nu ăsta e interesul! Cum noi am vrut doar să ajutăm oamenii să se bucure de frumusețile naturii, nu ne-am ales cu nici un contract și astfel ne-am pierdut elanul. Verificați fiecare localitate din lista celor incluse în geoparcul internațional UNESCO și cu ușurință se pot vedea contractele date pe mulți bani. Nu o să fie greu să vă dați seama cum s-au luat contractele și ce treabă se face pentru banii ăia…

O parte din obiectivele incluse în geoparcul internațional UNESCO au deja statutul de arii protejate de interes naţional. Cum “au grijă” autoritățile de ele?

Incendiile de proporţii, produse în martie, au pârjolit sute de hectare de vegetaţie uscată şi pădure pe raza comunelor Berca, Scorţoasa, Cernăteşti, Breaza şi Pietroasele din Buzău. 

Au fost afectate sute de hectare din Situ Natura 2000, Vulcanii Noroioşi, Pâclele Mari şi Pâclele Mici şi Situ Natura 2000 Dealul Istriţa. Mai multe specii protejate au fost exterminate și cam atât… Agitație câteva zile, nimeni nu a fost tras la răspundere, natura a avut de suferit și asta e.

Pe lângă incendiile care anual distrug sute de hectare, mai sunt oamenii care pătrund în ARIILE PROTEJATE și se comportă ca pe moșia lor. Ce fac autoritățile? NIMIC!!!

CENTRE DE INFORMARE TURISTICĂ DE MILIOANE DE EURO

Probabil peste tot ați văzut renumitele centre de informare turistică, ridicate după cele mai înalte standarde, dar care în realitate nu promovează mai nimic. Centrele au toate dotările necesare: de la angajați, mobilier și calculatoare noi până la hărți digitale, iar construirea fiecărui centru a costat între 100.000 și 200.000 de euro. Acolo iși desfășoară activitatea un “om de-al casei”, care n-are nici o treabă cu turismul, dar ia și el un salariu.

De multe ori am trecut pe lângă aceste clădiri, niciodată deschise, decât în momentul în care ne anunțam vizita prin zona respectivă. Din punctul meu de vedere, o altă investiție făcută de dragul de a toca banii.

Tragem un semnal de alarmă și sper că pentru ultima dată! Ne-am săturat de promisiuni, de lucruri făcute de mântuială, de spălări de bani și multe alte lucruri constructive doar pentru buzunarul celor de sus. Cu o promovare adecvată s-au prostit o mulțime de oameni, dar realitatea este alta. Felicit voluntarii implicați în toate campaniile de promovare turistică, de ecologizare și multe alte chestii care s-au făcut doar cu ajutorul oamenilor binevoitori. Fără cei care au oferit timpul lor GRATUIT, chiar nu se făcea nimic. Bineințeles că s-a profitat și de bunătatea omului, dar intrăm în alt subiect și nu vreau să deviez.

CONCLUZIA

Ținutul Buzăului devine Geoparc Internațional UNESCO și toată lumea se bucură. Nu îmi mai rămâne decât speranța că acum, în ultimul ceas, cineva va obliga oarecum conducătorii să miște lucrurile. Sper ca noul statut să mai schimbe puțin situația turismului din județ și să ne ducă pe un făgaș normal. Peisaje avem, valori naturale și culturale de importanță globală avem, Dumnezeu ne-a dat, dar ducem lipsă de oameni care vor să mai facă și câte ceva, nu doar averi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *