Vin vești bune pentru tinerii români care visau la deschiderea unei afaceri. Dacă se incadrează în anumite condiții, aceștia pot primi ajutor de până la 100.000 de euro.
Programul se numește “Innotech Student 2020” și a fost lansat vineri, pe 29 mai. Fondurile europene pot fi accesate în vederea deschiderii de mici afaceri, iar finanțările pot fi cuprinse între sumele de 40.000 și 100.000 de euro.
300 de locuri vacante sunt disponibile pentru studenții români, iar planul de finanțare este, de asemenea, unul adresat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani.
„Banii pot fi accesaţi de ONG-uri, universităţi şi camere de comerţ. Plafonul maxim este de 2 milioane de euro de solicitant, iar din aceşti 2 milioane de euro, aproximativ 300 de studenţi vor intra în program şi vor primi cursuri de antreprenoriat didactic, adică să înveţe să devină antreprenori. Vor fi trimişi la practică. După ce fac cursurile de pregătire şi practică îşi creează un plan de afaceri care poate primi o finanţare între 40.000 şi 100.000 de euro în funcţie de numărul de locuri create. Şi aici în funcţie de numărul de locuri create pe lângă grantul de 40.000 – 100.000 de euro mai există şi sprijinul pentru cei pe care aceştia îi angajează. Prin acest proiect de 150 milioane de euro estimăm că vor fi create peste 900 de afaceri şi aproximativ 5.000 de locuri de muncă”, a declarat Raluca Turcan, pentru startupcafe.ro.
Vezi cine poate beneficia
Fondurile vor putea fi accesate de tinerii care nu se află în sistemul educațional, sau nu sunt angajați. Aceștia vor primi un sprijin de 50% din salariul celor pe care îi angajează din aceste fonduri europene. Însă, nu poate fi vorba de o sumă mai mare de 2.500 de lei, pe un an de zile, și cu condiția de menținere a respectivilor angajați.
De asemenea mai avem alte două forme de sprijin: subvenţionarea locurilor de muncă pe perioada implementării proiectelor cu suma fixa de 2.250 lei pe perioada unui an şi mai avem sprijin financiar prin acordarea bursei pe perioada în care se desfăşoară perioada de practică şi participarea la cursuri de intreprindere simulată, a susținut, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.