Într-o postare pe Facebook, preotul buzoian Paul Iulius Negoiță lansează un subiect de dezbatere interesant: tezaurizarea pensiilor.
“În alte țări cel care contribuie la sistemul de pensii – tezaurizează, adică adună bani albi pentru zile negre, iar în cazul în care pleacă prea devreme de aici, banii respectivi revin familiei. Evident că un asemenea sistem încurajează contribuția la sistemul de pensii. La noi însă în numele pensionarilor sunt ceruți bani, iar dacă aceștia pleacă prea devreme, banii devin un dar nemeritat către stat, iar dacă trăiesc mult au o problemă cu supraviețuirea pentru că pensia nu poate acoperi mare parte din cheltuielile pe care le au”.
https://fb.watch/nzyn8VqtuP/
Ce spune guvernul Ciolacu despre o astfel de reformă? Ar fi ocazia să facă, în sfârșit, un pas în direcția corectă, adică să aplice o măsură care să încurajeze munca în România și nu pe cea din străinătate. Românii care au contribuit la sistemul de pensii al altor țări au un avantaj considerabil față de cei care au contribuit la sistemul de pensii din România.
Dar ce își dorește guvernul Ciolacu? Își dorește să aplice măsuri care să ducă la creștere economică, la revenirea românilor plecați peste hotare? Sau își propune să îi stoarcă pe românii care au mai rămas în țară de tot ce au, pentru a asigura luxul unor speciali? Este important ca guvernul Ciolacu să fie clar și să spună exact care este planul pe care îl are. Să știm de la bun început dacă jucăm în aceeași echipă, sau ei joacă împotriva românilor. După ce clarificăm acest aspect, atunci putem discuta. Pentru mine cel puțin, nu este deloc clar dacă acest guvern joacă în echipa României sau în echipa specialilor.
Evident, tezaurizarea pensiilor ar fi o măsură etică, o măsură justă, dincolo de beneficiile economice pe care le-ar putea aduce. Contribuția acumulată este proprietatea celui care a pus bani acolo, este un jaf faptul că statul român poate intra peste această contribuție și o poate confisca. Cel care a contribuit nu poate opta în nici un fel să numească alt beneficiar al proprietății sale, în afară de stat. Pentru că este un jaf, această practică trebuie să înceteze. Oricine a contribuit la sistemul de pensii trebuie să știe câți bani s-au strâns acolo în numele lui și cine va fi beneficiarul, dacă el nu îi mai poate folosi. Constituția României prevede respectarea proprietății private, iar faptul că pensiile pot fi confiscate este deja un atentat asupra Constituției.
În altă ordine de idei, tezaurizarea pensiilor vine la pachet și cu utilitatea economică. Contribuția care este acum obligatorie și de cele mai multe ori impusă, pentru că nu este dorită, ar putea să devină mai atractivă. Asta ar scoate la suprafață o bună pentru din economia la negru și ar fi un motiv pentru reîntoarcerea unor români în țară. Dacă în faza 1 am putea asista la o scădere a veniturilor bugetare, pe termen mediu și lung acestea vor crește constant.
Este recunoscut faptul că România este un stat care își gonește forța de muncă. Iar asta se întâmplă prin taxarea excesivă a muncii, prin lipsa de tezaurizare a sistemului de pensii, prin reglementări aberante care toate converg către descurajarea muncii în țară. Din nou, dacă guvernul Ciolacu joacă în aceeași echipă cu noi, atunci aici ar trebui să intervină.
Unde este opoziția? Unde este AUR și unde este USR? Cum se poate ca acest guvern să ia orice măsuri vrea și să scape? Singura opoziție, care l-a obligat pe Ciolacu să renunțe la asaltul asupra Pilonului II de pensii, a venit de la PNL, deși nu este treaba PNL să facă opoziție pentru că se află la guvernare. Românii sunt jefuiți, în mod legal ar putea spune cineva, dar cu siguranță în mod anti-constituțional, pentru că în România nu există o opoziție reală. AUR și USR eșuează să pună probleme serioase acestui guvern, îl fac scăpat pe Ciolacu de fiecare dată. Ar fi foarte interesant să vedem, în cadrul acestei dezbateri, cum se poziționează AUR și USR, dacă se poziționează, pentru că foarte probabil nu vor avea nici un punct de vedere.