Temperaturi de până la 38 de grade Celsius. Un bătrân s-a prăbușit pe asfalt

Astăzi, 30 iulie, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în centrul și sudul Moldovei, va fi caniculă, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

În zonele vizate de codul galben, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, dar în anumite zone va ajunge peste 37 – 38 de grade Celsius.

Un vârstnic din Buzău a fost salvat în această după-amiază de polițiștii locali buzoieni aflați în misiune de patrulare.

Bătrânul a fost găsit zăcând pe jos, când polițiștii locali au intervenit pentru a-i acorda primul ajutor. O bilă albă pentru polițiștii locali, însă o bilă neagră trecătorilor care nu au apelat la 112. Cel mai probabil, trecătorii au crezut că bătrânul era sub influența băuturilor alcoolice.

Autoritățile locale, au anunțat că personalul farmaceutic este pregătit pentru a acorda primul ajutor persoanelor afectate de caniculă.

Măsuri de prevenire a insolaţiei

În zilele caniculare se va evita expunerea îndelungată la soare, între orele de maximă căldură de la amiază, respectiv în intervalul orar 11:00-17:00, când soarele trimite cele mai nocive raze. De aceea, activitatea din exterior care solicită eforturi fizice, atât în câmp, cât şi în construcţii, va trebui să se facă numai dimineaţa devreme şi la sfârşitul zilei.

Dacă acest lucru nu este posibil, se va purta o vestimentaţie lejeră, subţire şi largă, de preferat din bumbac pentru a permite evaporarea transpiraţiei, iar capul va fi protejat cu pălărie de culoare deschisă care reflectă razele solare. Ochii vor fi protejaţi cu ochelari de soare, care au capacitatea de a filtra o mare parte din radiaţiile ultraviolete.

Bolnavii cardiaci nu vor depune eforturi fizice mari sub razele directe ale soarelui şi vor evita, în mod obligatoriu, toate tipurile de băuturi alcoolice.

Primul ajutor

Pacientul cu simptome caracteristice de insolaţie va fi trecut la umbră sau într-un spaţiu răcoros (încăpere cu aer condiţionat sau ventilator), pentru a fi evitate razele directe ale soarelui. Aici va fi dezbrăcat pentru ca pielea să intre cât mai mult în contact cu aerul.

Corpul va fi aşezat în poziţie culcată, cu capul şi picioarele uşor ridicate, deoarece pot să apară ameţeli din cauza vasodilataţiei periferice şi cutanate. Tot corpul pacientului trebuie răcorit cu apă rece, de preferat prin pulverizare sau cu ajutorul unui burete sau prosop umed, aplicat la nivelul capului, pe frunte, tâmple şi ceafă, precum şi pe piept pentru a reduce edemul cerebral şi pentru a scădea temperatura corpului. Dacă există condiţii, pacientul va fi înfăşurat într-un cearşaf umed. În plus, zona arsă va fi ţinută sub jet de apă rece timp de 10-15 minute pentru a preveni apariţia băşicilor. Concomitent se pot aplica şi pungi de gheaţă pe abdomen, gât şi axile, dar nu direct pe piele, ci sub o pânză groasă.

Pacientul, conştient şi capabil să înghită, trebuie să bea 2-3 litri de apă minerală, sucuri naturale, supe de legume şi ceaiuri pentru a înlocui fluidele şi mineralele pierdute prin transpiraţie. Se consideră că s-au consumat suficiente lichide dacă pacientul urinează la fiecare 2-4 ore şi dacă urina are culoarea normală. Deşi pacientul se simte bine după câteva ore, rehidratarea completă pe cale orală se realizează abia după 36 de ore.

Regimul alimentar la persoane cu insolaţie

Se recomandă consumul de alimente uşoare, care se digeră bine, precum şi o cură de fructe şi legume proaspete, cu conţinut bogat în apă şi o cantitate echilibrată de săruri minerale (pepene verde, portocale, banane, cartofi, mazăre, salate).

Orjan Vlad Stefan

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Email: stiripesursebz@gmail.com Whatsapp: 0744270854

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *